Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Revalideren voor mensen met dementie

Redactioneel - 29-09-2015

Boek Foutloos leren bij dementieMensen met dementie kunnen nog steeds leren, zo is  de laatste jaren vastgesteld. Het vraagt alleen een goede begeleiding. Positieve bejegening, veiligheid en stapsgewijs leren vormen de kern. Neuropsychologen van UMC St Radboud te Nijmegen ontwikkelden hiervoor een methode: ‘Foutloos leren’. Handelingen die iemand niet (meer) kan uitvoeren, worden ingeslepen door herhaling en oefening in kleine stappen, gebruik makend van het associatieve vermogen van het geheugen; tot het (weer) geautomatiseerd is.

De methode wordt beschreven in het boek ‘Foutloos Leren bij dementie, Een praktische handleiding’ (2013). Dit boek beschrijft hoe het principe van Foutloos Leren praktisch toegepast kan worden en is bedoeld voor psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, activiteitenbegeleiders en verpleegkundigen werkend in de zorgpraktijk. Ook zijn er instructiefilmpjes die laten zien hoe ‘Foutloos leren’ in de praktijk kan worden toegepast en ook welke vergissingen en moeilijkheden er kunnen optreden. Lees hier de recensie uit het vakblad van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG) van juni 2013.

‘Foutloos leren bij dementie’ is een handreiking voor deze specifieke methode voor het aanleren van handelingen. Een ander boek (Op)nieuw geleerd, oud gedaan (2011) beschrijft meerdere methoden voor het aanleren van handelingen en ook van het aan- en afleren van bepaald gedrag. Een ander verschil is dat dit boek voor de helft uit praktijkverhalen bestaat van familie en zorgverleners.