Video's van IDé
Vrijheid & veiligheid
Vier films behorend bij de Dialoogbijeenkomsten Vrijheid & veiligheid bij dementie, een project van IDé, Alzheimer NL en LOC Zeggenschap in Zorg:
1. Introfilm Vrijheid & veiligheid bij dementieDuur 7:38 |
Door dementie kun je steeds moeilijker zelfstandig blijven functioneren. Het inleveren van vrijheid kan veel verdriet en frustratie geven. Begrip en veel hulp van anderen maakt het mogelijk mensen met dementie hun waarde te laten behouden zodat het een stuk draaglijker wordt.
2. Vallen en verdwalen bij dementieDuur 9:32 |
Om vallen en verdwalen te voorkomen worden mensen met dementie vaak in hun vrijheid beperkt. Maar dat kan anders, laat deze film zien. Mensen die actief blijven, hebben een betere conditie en zijn ook minder vaak somber of boos. Voor wie bang is voor verdwalen zijn er slimme oplossingen.
3. Persoonlijke verzorging bij dementieDuur 7:37 |
Naarmate de dementie toeneemt kan iemand zich steeds slechter zelf verzorgen. Als een ander dan met alles moet helpen, kan dat tot spanningen leiden. De film laat zien hoe spanning en dwang vermeden kunnen worden en de persoonlijke verzorging veraangenaamd kan worden.
4. Nachtelijke onrust bij dementieDuur 9:22 |
Bij dementie wordt ook het slaap- en waakritme kwetsbaarder. Nachtelijke onrust komt veel voor en legt een enorme druk op naasten en verzorgers. De film laat zien wat je kunt doen om een gezonde nachtrust te bevorderen.
Hoe Azora fixatievrij werdDuur 7:59 |
Azora is een fixatievrije zorginstelling. Vastbinden gebeurt er niet meer en met gedragsbeïnvloedende medicatie wordt de grootst mogelijke terughoudendheid betracht. Bewegingsvrijheid, open deuren en autonomie en staan voorop. Deze film uit laat zien hoe ze dat doen en hoe ze alsmaar blijven leren en door ontwikkelen. Het begrijpen van gedrag is hier heel belangrijk. Daar zijn alle medewerkers in geschoold en Azora heeft meer psychologen dan gebruikelijk.
Er is een wonder gebeurdDuur 22:06 |
‘Er is een wonder gebeurd; ik kan weer lopen’; dat waren de woorden van een verpleeghuisbewoner toen de Zweedse band uit zijn rolstoel werd weggehaald. De film laat zien wat het betekent om gefixeerd of anderszins beknot te worden in je bewegingsvrijheid én hoe het anders kan. Getoond wordt hoe met een andere benadering en technische hulpmiddelen mensen met dementie thuis en in verpleeghuizen veilig en vrij kunnen leven.
De film maakte onderdeel uit van IDé’s campagne ‘Ik bind niet vast, maar bied houvast’.
Volgende Keer Beter, thema-uitzending ‘Vastbinden’Duur 24:28 |
Lange tijd was het heel gebruikelijk om mensen met dementie te ‘fixeren’: in stoel of bed vastbinden met een band of deken. In deze tv-uitzending van 9 januari 2009 staat het verhaal van Jo centraal. Hij werd ruim twee jaar lang dag en nacht vastgebonden en kreeg daarbij ook nog eens versuffende medicatie. In deze tv uitzending vertelt zijn vrouw zijn verhaal en praten deskundigen uit het campagneteam van IDé over de gevolgen van fixatie en alternatieven.
Contact maken en een fijne dag creëren
Leestekens. Levenskunst van mensen met dementieDuur 15:13 |
In deze film van Cordaan vertellen verpleeghuisprofessionals van verschillende disciplines over de kracht van mensen met dementie, hoe daar bij aan te sluiten, contact te maken en een fijne dag te creëren. Muziek en samen zingen heeft hierbij een speciale rol.
Leestekens. Belevingsconcert klankbeeldDuur 3:57 |
Deze film van Cordaan laat zien dat mensen met dementie die diep verzonken zijn en amper nog kunnen communiceren, wel bereikt kunnen worden met muziek. In het Zwolse verpleeghuis Zandhove maken ze daar werk van met ‘ligconcerten’.
Leven met dementie
Reis door de wereld van dementieDuur 26:30 |
In 2005 schreef onderzoekjournaliste en medeoprichter van IDé Stella Braam het boek ‘Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader’. Dit boek en de beeldpresentatie die snel volgde, zijn nog altijd actueel. In deze ontroerende en meeslepende film - een kunstzinnige compilatie van foto’s, muziek, en tekst - reis je door de wondere wereld van dementie. Je hoort en ziet Stella’s vader, de oud-psycholoog René van Neer. Hij maakt duidelijk in wat voor chaos hij is beland. Hoe hij de verhuizing naar het verpleeghuis beleeft, zijn lege dagen, en hoe hij soms bang en boos wordt. Lees ook dit artikel.
RememberDuur 4:11 |
Toen de moeder van de destijds in de VS wonende Louise Van Aarsen-Koopman (wetenschapper en singer-songwriter) overleed aan Alzheimer, maakte Louise ter gedachtenis deze video. Hierin is het ontroerende en door haar geschreven lied ‘Remember’ te beluisteren tegen de achtergrond van prachtige illustraties van haar man Jan Van Aarsen (illustrator).
IDé ondertitelde de film en toonde hem talloze malen tijdens bijeenkomsten. Kijk ook op de website www.louisevanaarsen.com.
Mondverzorging
Poetsinstructies. Mondverzorging bij mensen met dementieDuur 5:17 |
Carolien Langendijk vindt het belangrijk dat haar thuiswonende moeder die aan dementie leidt een gezonde mond houdt. Maar dat is nog niet makkelijk ontdekte zij. Uiteindelijk vindt ze hulp bij SBT. De tandartsen en mondhygiënisten daar zijn gespecialiseerd in bijzondere groepen. Om andere naasten en thuiszorgmedewerkers te helpen filmt Carolien de poetsinstructie die de mondhygiëniste geeft.
Let in deze film niet op de fysieke houding van de verzorgers; om de eigen rug te beschermen moet die anders. Kijk voor houdingsadviezen naar de instructiefilmpjes van De Mond Niet Vergeten!
De Mond Niet Vergeten! |
Bij het ouder worden en bij dementie worden het gebit en de algehele mondgezondheid kwetsbaarder. En een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben voor de levenskwaliteit. Samen met SBT, KNMT en Acta ontwikkelde IDé voorlichtings- en instructievideo’s en ander materiaal om een goede mondgezondheid van ouderen en mensen met dementie te bevorderen. Klik hier voor de instructievideo’s