Leven met dementie NIEUWSBRIEF JUNI 2020 Wzd scholing vanuit de inhoud, op maat, en nu ook online Door corona verdween de Wzd wat naar de achtergrond. Tegelijkertijd kunnen zorgverleners juist nu steun ervaren in de zorgvisie en het methodisch handelen uit de Wzd, zo zien we. Eind mei startte IDé de scholingen Zorg voor vrijheid & veiligheid / Wzd weer op. Het programma kent een mix van leervormen zoals huiswerk- en praktijkopdrachten en online bijeenkomsten met kleine vaste groepen. De Wzd scholingen van IDé stellen de inhoud centraal. De deelnemers leren onvrijwillige zorg herkennen, de methodische probleembenadering toe te passen en oplossingsmogelijkheden te vinden die zo veel mogelijk vrijheid laten. Elk scholingsprogramma wordt op maat gemaakt, aansluitend bij de visie aanpak en actualiteit van de organisatie.
ZORG VOOR VRIJHEID & VEILIGHEID ActiZ: volg vooral de geest van de Wzd De Wet zorg en dwang (Wzd) is op onderdelen onuitvoerbaar, zegt ActiZ. De brancheorganisatie adviseert haar leden daarom per 1 januari 2020 niet zozeer de letter van de nieuwe wet te volgen, maar vooral de geest.
Wet zorg en dwang nog dit jaar aangepast Het ministerie van VWS gaat de Wzd aanpassen om hem in de praktijk makkelijker uitvoerbaar te maken. Op 11 mei kwam er een Spoedreparatiewetsvoorstel, en deze zomer wordt een tweede wijzigingsvoorstel in consultatie gebracht.
Wzd Stappenplan voor de zorgpraktijk Gebruiksvriendelijke versie van het Wzd-stappenplan, dat helder onderscheid maakt tussen de inhoudelijke en de procedurele kant ervan en de registratie-eisen. Handreiking voor zorgverantwoordelijken en andere sleutelfiguren.
Vrijheid en veiligheid bij dementie: hoe het goede te kiezen? Bij dementie wordt het vaak tegenover elkaar gezet: als iemand vrijheid heeft, staat veiligheid op het spel en andersom. “Maar dit lijkt een versimpeling van de werkelijkheid te zijn”, schreef de redactie van zorgethiek.nu.
KENNISBANK Verlengde inzet casemanager in verpleeghuis levert veel op Casemanagers die ook na verhuizing naar het verpleeghuis begeleiding bieden en zorgen voor een betere en meer geleidelijke overdracht. Hoe mooi is dat? Zorginstelling Het Parkhuis in Dordrecht voerde een succesvolle pilot uit.
Actief blijven met dementie; gesprekshulp en training voor begeleiders Mensen met dementie en hun partners hebben vaak moeite om het leven betekenisvol voort te zetten. Er is nu een gesprekshulp en een training die begeleiders helpt om behoeften en voorkeuren van partners duidelijk te krijgen, en hen goed te verwijzen.
Telefonisch mondzorgspreekuur voor ouderen Sinds begin april van dit jaar is er twee keer per week een gratis telefonisch mondzorgspreekuur speciaal voor ouderen of hun mantelzorgers of zorgverleners.
Vallen en breuken voorkomen door terughoudendheid met medicijnen Ouderen zijn extra gevoelig voor bijwerkingen van medicijnen. Geneesmiddelen die duizeligheid en/of sufheid kunnen geven, verhogen hun risico om te vallen en iets te breken.
Nieuw: muziekstoel Muziek doet mensen met dementie vaak goed en met een koptelefoon hoeft niet iedereen mee te luisteren. Maar een koptelefoon sluit de gebruiker wel af van de omgeving en kan bovendien vervelend voelen. De Music Chair omringt je met muziek zonder je af te sluiten.
‘Grijp niet meteen naar medicatie bij delirante patiënt’ Als een ziekenhuispatiënt met een delier van de IC naar de verpleegafdeling komt, is de keuze voor antipsychotica of vrijheidsbeperking nog steeds snel gemaakt. Saskia Tolen onderzocht voor haar afstuderen aan de HBO-V welke alternatieven er zijn en zette die in op haar afdeling.
Toen was koken heel gewoon Kookboek met verhalen van markante al wat oudere Nederlanders over eten van toen, met foto’s uit de bladen van toen en recepten van vroeger met een moderne twist.
De positie en betekenis van kleinschaligheid in de zorg Er komen steeds meer kleine organisaties die aan mensen met dementie verzorgd wonen bieden, kleinschalig en vanuit een eigen mens- en zorgvisie. Wat is de achtergrond ervan, wat is het eigene en wat zijn de ontwikkelingen?
Zorgstandaard Dementie 2020 De nieuwe Zorgstandaard Dementie ondersteunt de dementienetwerken om de dementiezorg te verbeteren, persoonsgericht en integraal, vanuit het perspectief van mensen met dementie en hun mantelzorgers.
CORONA Morgen ontvangt u onze Corona special, met de wetenswaardigheden die wij sinds maart verzamelden.
Nog geen abonnee? Schrijf u in!
Stichting IDé - Innovatiekring Dementie |