Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

IGZ: nieuwe aanwijzingen terugdringen vrijheidsbeperking

Redactioneel - 13-12-2010

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat zorginstellingen hun vrijheidsbeperkende maatregelen eenduidig gaan registreren en dat zij de zgn Exbelt methode van de Universiteit Maastricht toepassen om vrijheidsbeperking terug te dringen.

Onderzoeksresultaten
Instellingen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn druk bezig met het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Maar in hoeverre er daadwerkelijk resultaten worden geboekt, is nog niet vast te stellen. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vast naar aanleiding van haar thematisch onderzoek in de eerste helft van 2010.

Aanwijzingen van de inspectie:
1. De inspectie vraagt de zorgaanbieders om, onder leiding van de brancheorganisaties, in 2011 een registratiesysteem te ontwikkelen om duidelijk in beeld te kunnen brengen in hoeverre vrijheidsbeperking daadwerkelijk afneemt.
2. De inspectie dringt er bij de zorginstellingen op aan om de door de Universiteit van Maastricht ontwikkelde Exbelt methode toe te passen voor het terugdringen van vrijheidsbeperking. Belangrijk aspect in de Exbelt methode is dat het eigen bestuur van de zorginstelling het gebruik van onrustbanden verbiedt  en de verandering ondersteunt.
3. De aanbevelingen die de inspectie in 2008 deed, blijven ook de komende jaren onverkort van kracht.

Lees hier het hele rapport:
‘Cultuuromslag terugdringen vrijheidsbeperking bij kwetsbare groepen in langdurige zorg volop gaande. Duidelijke ambities voor 2011 nodig’, Inspectie voor de gezondheidszorg, december 2010. Download PDF.
U kunt tevens de hand-out bekijken van de presentatie van het rapport, door Anja Jonkers (IGZ) tijdens het congres V staat voor... op 7 december j.l.