Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Huiselijke woongroepen: de prullenbak in? (1)

Redactioneel - 13-12-2010

Door: Elly Duijf


Actueel Maastrichts onderzoek laat zien dat bewoners van kleinschalige woonprojecten gemiddeld niet gelukkiger zijn dan bewoners van grotere verpleegafdelingen. Kan het concept van de kleine huiselijke woongroepen nu de prullenbak in? Lees deze column!

Belangrijk onderzoek
Het onderzoek is van groot belang in de discussie over kleinschalig wonen. Binnen de overheid, politiek en de zorgsector pleiten veel mensen voor veel meer kleinschalige woonprojecten voor mensen met dementie. Huiselijke kleinschalige woongroepen van 5 tot 8 bewoners zouden over het algemeen veel beter zijn. Anderen zijn van mening dat kleine vaste woongroepen ook risico’s kennen en dat het concept van ‘huiselijk leven’ – geconcentreerd rond dagelijkse gezamenlijke huishoudelijke bezigheden zoals eten en de was -  alleen voor een speciale groep waardevol is. 

Oude gewoontes of nieuwe modes
De onderzoekers concluderen nu dat het voor mensen met dementie gemiddeld gesproken geen verschil maakt of ze nou in een kleinschalig woonproject of grote afdeling wonen. De vraag die overblijft is of de huiselijke woongroep mogelijk wél voor bepaalde groepen de kwaliteit van leven vergroot. En zo ja;  onder welke condities. Een vervolgonderzoek over deze vraag zal eraan bijdragen dat wij niet blijven hangen in oude gewoontes of nieuwe modes, maar onze keuzes baseren op feitelijk inzicht in de behoeften van mensen met dementie!

Lees hier meer over het onderzoek.

Volgende maand een verdere beschouwing op de uitkomsten van dit onderzoek!

Bronnen
* ‘Dementia Care Redesigned: Effects of Small-Scale Living Facilities on Residents, Their Family Caregivers, and Staff’, Verbeek, Zwakhalen, van Rossum, Ambergen, Kempen, Hamers’, Journal of the American Medical Directors Association (JAMA) 2010
* ‘Klein is niet zomaar beter’, Joke Mat, NRC Handelsblad dinsdag 7 december 2010