De duvel is oud
Redactioneel - 30-06-2010
Ouderen moeten zichzelf serieus nemen. En er moet harder gewerkt worden aan de genezing van ouderdomskwalen. Dat zegt prof. Dr. Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden. En: ‘Onze maatschappij moet omgevormd worden naar een multigenerationele samenleving, waarin we met zijn allen voor elkaar zorgen’.
Revolutionaire standpunten van een betrokken internist. Hieronder een samenvatting van het interview dat tijdschrift Denkbeeld onlangs met hem had.
Ouderdomskwalen genezen
We worden steeds ouder en de gemiddelde leeftijd kan blijven groeien, zegt Westendorp. Tenminste; als we blijven investeren in kennis over specifieke ziekteprocessen die zich op oudere leeftijd voordoen. Maar we gaan er nog teveel van uit dat sommige dingen gewoon bij de ouderdom horen. ‘Er leeft onder behandelaren van ouderen helaas nog veel nihilisme’, stelt hij. En dat moet dus veranderen.
Emancipatie
Maar ook ouderen zelf moeten veranderen. ‘Eenmaal de 58 jaar gepasseerd, lijken er andere leefregels te gelden en iedereen doet daaraan mee’. Als voorbeeld noemt hij de bekende massale uitstapjes voor groepen ouderen. Onzin, vindt hij: ‘het is veiliger om met je soortgenoten in je eigen getto te blijven’. Maar: ‘Je moet jezelf kwetsbaar opstellen en nieuwe dingen eigen maken’. Ouderen moeten - met andere woorden - midden in de samenleving blijven staan.
Multigenarationele samenleving
De 65-plussers van nu hebben Nederland na de oorlog opnieuw opgebouwd en de basis gelegd voor de luxe van nu. Dat alleen al zou voor de jongere generaties genoeg moeten zijn om iets terug te willen doen voor de ouderen, stelt Westendorp. Onze maatschappij moet omgevormd worden naar een multigenarationele samenleving, waarin we met zijn allen voor elkaar zorgen. Jong en oud, iedereen.
Evolutie
De manier waarop er nog met ouderen wordt omgegaan, verklaart Westendorp vanuit de evolutie. Kinderen roepen automatisch liefdevolle gevoelens op. Dat regelt de natuur zo om ervoor te zorgen dat we ons willen voortplanten en goed voor kinderen zorgen, zegt Westendorp. Ons brein is er nog niet op ingesteld dat we langzamerhand massaal oud worden en er dus allemaal baat bij hebben dat ook ouderdom positieve gevoelens oproept.
Lees hier het hele interview met Westendorp in Denkbeeld van april 2010