IGZ: Het kan en móet anders!
Ingezonden - 15-02-2010
De inspectie start een tweede grootschalig onderzoek naar de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het eerste onderzoek was in 2007 en leidde tot de
conclusie dat vrijheidsbeperkende maatregelen verantwoord teruggedrongen kúnnen en móeten worden. Dit voorjaar krijgen 100 zorginstellingen een bezoek, om vast te stellen hoe ver ze daarmee zijn.
Vrijheidsbeperkingen schaden de gezondheid
Kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking krijgen vaak beschermende maatregelen opgelegd die hun vrijheid ernstig aantasten. Ze worden bijvoorbeeld vastgebonden in stoel of bed, hun
gangdeuren worden afgesloten of ze krijgen strikte leefregels of langdurig onrustmedicatie. Inmiddels weten we dat deze maatregelen schadelijk zijn voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarnaast zijn er moderne manieren om veiligheid te bieden, waarmee de bewegingsvrijheid niet of veel minder wordt aangetast.
Nieuwe wet onderweg
De nieuwe wet Zorg en Dwang, de vervanging van de wet BOPZ, laat nog even op zich wachten. Vooruitlopend daarop heeft het ministerie van VWS echter twee jaar geleden al het 'Richtinggevend kader vrijheidsbeperkingen' gepubliceerd. Daarin staan richtlijnen voor het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg. De komende maanden zal de Inspectie Gezondheidszorg op basis van een a-selecte steekproef bij 100 instellingen voor langdurige zorg onderzoeken of en hoe deze richtlijnen in de praktijk uitwerken. De eindrapportage zal naar verwachting in december 2010 door IGZ gepresenteerd worden. Dan worden ook de individuele instellingsrapporten openbaar.
In een uitgebreid interview op de website van Zorg voor Vrijheid vertellen IGZ-medewerkers Jessie Sluijsmans en Anja Jonkers over de intenties en verwachtingen van dit thematische onderzoek naar de kwaliteit in de langdurige zorg.
Het interview vindt u op: www.zorgvoorvrijheid.nl