Preventie van angst en depressie bij ouderen succesvol
Ingezonden - 15-02-2010
Ouderen boven de 75 jaar hebben 50 procent minder kans op een depressie of angststoornis wanneer ze bij lichte klachten deelnemen aan een preventieprogramma. Dat blijkt uit onderzoek van Nelleke van 't Veer-Tazelaar (bij VU medisch centrum en GGZ inGeest), die op 17 februari a.s. op dit onderzoek promoveert.
Preventieprogramma
Het preventieprogramma bestaat uit het stapsgewijs aanbieden van informatie en een zelfhulpcursus, gesprekken met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige gericht op het aanleren van probleem-oplos vaardigheden, of het bespreken van medicatie.
Met preventieprogramma twee keer kleinere kans op depressie
Voor het onderzoek werden 170 ouderen benaderd met lichte somberheids- of angstklachten. (De aanwezigheid van milde klachten betekenen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een volwaardige depressie of angststoornis.) De helft van de deelnemers volgde het preventieprogramma, de andere helft bleef gangbare huisartsenzorg ontvangen. Na een jaar bleek voor de ouderen die het preventieprogramma volgden de kans om een volwaardige depressie of angststoornis te ontwikkelen twee keer zo klein in vergelijking met ouderen die het programma niet hadden gevolgd.
Bron: GGZ inGeest