Dementie-verpleegkundige op bezoek bij 'niet-pluis cliënten'
Ingezonden - 07-12-2009
Betere zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers begint met het zo vroeg mogelijk signaleren van dementie. De 'academische werkplaats dementie' schoolt dementie-verpleegkundigen in 'vroegsignalering' om huisartsen te ondersteunen.
In september heeft de werkplaats alle huisartsen in Capelle, Krimpen en Nieuwekerk a/d IJssel een brief gestuurd. Hierin is de huisartsen verteld over de mogelijkheid van de inzet van een dementie-verpleegkundige bij 'niet-pluis cliënten'. Deze verpleegkundige kan op bezoek gaan en in een gesprek een EASYcare-assessment afnemen. (Een instrument waarmee op gestructureerde manier een geriatrische anamnese afgenomen kan worden, bestaand uit onderdelen die relevant zijn voor de zorg- en de ziektediagnostiek.)
In het gesprek met de verpleegkundige wordt duidelijk wat de zorgproblemen van de cliënt zijn, wat de belasting van de mantelzorger is en of er aanwijzingen zijn voor dementie of depressie. De dementie-verpleegkundige stuurt de uitslag van het assessment naar de huisarts, indien de cliënt daarmee instemt. De brief is positief ontvangen door huisartsen, steeds meer huisartsen weten de dementie-verpleegkundige te vinden.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (projectleider Academische werkplaats) van de Kenniskring Transities in Zorg.
Academische werkplaats Dementie
De werkplaats is een duurzaam samenwerkingsverband tussen Thuiszorg De Zellingen in Capelle aan den IJssel, Kenniskringen Transities in Zorg en Eerstelijnszorg van de Hogeschool Rotterdam en het Van Kleef Instituut.