Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Friese ouderen aan de wandel

Redactioneel - 14-07-2009

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Daarom start zorgorganisatie De Friese Wouden het bijzondere project Bewegen & Dementie. Dat doet zij samen met de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam.

In juni is het begonnen. Sindsdien maken bewoners van zorgcentra Haersmahiem en Brugchelencamp vijf keer per week een wandeling van 30 minuten. Ze worden daarbij geholpen door medewerkers en familieleden, die zich vrijwillig hebben opgegeven als loopbegeleider.

Vast onderdeel
Het lopen moet een vast onderdeel worden van de dagelijkse zorg en activiteiten. De Friese Wouden probeert zowel cliënten als medewerkers bij het project te betrekken. De verzorgenden blijken het wandelen goed te kunnen combineren met de dagelijkse werkzaamheden. Ook de overige medewerkers kunnen zich vrijwillig aanmelden als loopbegeleider. Zo wil De Friese Wouden iedereen stimuleren te bewegen.

Reactiveren van de hersencellen
Aanjager achter het project is professor Erik Scherder, hoogleraar klinische psychologie aan de VU. Hij stelt dat niet alle zenuwcellen afsterven bij dementie; sommige zouden slechts kleiner worden en dankzij regelmatige beweging weer te reactiveren zijn. Zie het interview met Erik Scherder op deze website. Regelmatige beweging vermindert de geestelijke achteruitgang bij mensen met dementie en leidt tot een betere stemming plus een gezonder dag- en nachtritme.
Het onderzoek van de VU is nog in volle gang. De universiteit onderzoekt bij De Friese Wouden de effecten van het loopproject.

Bron
De Friese Wouden

Lees hier meer over de loopprojecten.