Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

In de huid van je cliënten kruipen

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 06-08-2012

Zelf ervaren hoe het is om zorgafhankelijk te zijn. Dat kan in inleefsessies van sTimul. In twee dagen en één nacht kruipen zorgverleners in de rol van cliënten en worden zij in een nagebootste zorgomgeving volledig verzorgd door studenten/leerlingen.

Stimuleren door simuleren
De zorgverleners kiezen van tevoren welke beperkingen c.q. handicaps zij willen ervaren en wat ze willen leren. De studenten die hen gaan verzorgen bereiden zich voor door een taakverdeling te maken en ook te benoemen wat ze willen leren. Tijdens de inleefsessie wordt zo min mogelijk ingegrepen; de studenten worden zo maximaal gestimuleerd om zelf oplossingen te zoeken voor knelpunten die ze tegen komen.

Het doel is dat beide partijen inzichten opdoen die bijdragen aan betere, meer belevingsgerichte zorg.

Ervaringen omzetten naar praktijk
Direct na afloop van een inleefsessie volgt een feedbacksessie met beide partijen, waarin de ervaringen worden uitgewisseld. Na zes tot acht weken komen de deelnemers (zorgverleners) nogmaals bijeen voor een reflectiegesprek. Tijdens deze gesprekken wordt besproken hoe de opgedane inzichten het zorgen hebben beïnvloed en worden handvatten geboden om de ervaringen om te zetten naar de dagelijkse praktijk. Een ethicus, psycholoog en verpleegkundige, verbonden aan sTimul, begeleiden de inleefsessies.
De docenten van de studenten kijken op de achtergrond mee en verwerken de ervaringen na afloop in hun lessen.

Om ervoor te zorgen dat zorgverleners in de eigen instelling voldoende gelegenheid en begrip krijgen om hun werkwijze aan te passen, volgen leidinggevenden zelf als eerste een inleefsessie, eventueel aangevuld met een cursus ‘ethisch leiderschap’.

sTimul
De inleefsessies zijn bedacht door het Belgische bureau sTimul. De formule is zo succesvol dat inmiddels ook een Nederlandse tak is opgericht. In Terneuzen staat het gebouw van sTimul Nederland, dat volledig is ingericht als zorginstelling.

Meer weten?
Kijk op www.stimulnederland.nl voor meer informatie. Met name in de Kennismakingskrant vindt u veel informatie over hoe inleefsessies eruitzien en leest u ervaringen van deelnemers.