Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bijzondere 'verpleeghuizen'

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 29-04-2010

Op TV waren onlangs twee voorbeelden te zien van 'verpleeghuizen' waar je zo gewoon en plezierig mogelijk kunt leven. De Hogeweyk in Weesp en De Rietvink in Amsterdam. Beide zijn genomineerd voor de Hedy d'Ancona architectuurprijs 2010.

Hogeweyk in Weesp
Dit is een échte nieuwbouwwijk voor 139 ouderen met een PG verpleeghuisindicatie. De wijk bestaat uit gewone huizen waar ouderen samen met lotgenoten in eigen leefstijl wonen. Er zijn tuinen, pleinen, steegjes, straten en hofjes. Maar ook een restaurant, een café, een theater, een supermarkt, een kapsalon/beauty salon en nog veel meer. De bewoners kunnen in veiligheid rondwandelen en genieten van de buitenlucht en het groen om hen heen.

De Rietvink
Dit is een grondig verbouwd verpleeghuis midden in de Jordaan. De 68 bewoners van De Rietvink leven in ruime zorgappartementen of groepswoningen en beschikken over een eigen rolstoeltoegankelijke badkamer. Extra aandacht is besteed aan het interieur, met warme kleuren, sfeervol behang en duurzame materialen. En ook buurtbewoners kunnen voor activiteiten terecht.

Zie hier de aflevering van AVRO's Kunstuur over de Hedy d'Anconaprijs voor Hogeweyk