Omgaan met depressieve gevoelens
Alzheimer Nederland | Alzheimer Magazine | jaargang 5 | nummer 3 | september 2009 - Redactioneel - 07-10-2009
Depressie komt vooral voor in de vroege stadia van dementie. Geestelijke en lichamelijke vermogens nemen af en vaak komen mensen met dementie ook in een sociaal isolement. Hoe herkent u tekenen van depressie en wat kunt u doen om te helpen?
Depressie herkennen
De volgende verschijnselen kunnen wijzen op depressie: woede en prikkelbaarheid, huilbuien, verlies van eetlust, slaapstoornissen en apathie (onverschilligheid, gebrek aan motivatie). U kunt vermoedens van depressie altijd bespreken met uw huisarts.
Het valt niet mee
'Het valt allemaal wel mee.' Heeft u zich wel eens getroost gevoeld door deze woorden? Waarschijnlijk niet. Voor iemand met (beginnende) dementie is de situatie naar en dit te ontkennen helpt niet. Neem de persoon met dementie dus altijd serieus in zijn gevoel.
Samen actief
Het is belangrijk dat mensen met dementie actief blijven, zowel geestelijk als lichamelijk. Afleiding helpt het best tegen sombere gedachten. Een wisselend activiteitenprogramma in een dagopvang of dagbehandeling kan helpen om sombere gedachten tegen te gaan. Probeer uw naaste met dementie te verleiden tot bewegen en naar buiten gaan. (Lees ook de tips en weetjes over bewegen.)
Samen kunt u herinneringen ophalen aan vroeger want misschien kan de persoon met dementie daarover beter praten dan recente gebeurtenissen. U kunt hiervoor gebruik maken van oude fotoalbums, videobanden en dvd's. In het Alzheimer Magazine staat ook de rubriek 'Van vroeger en dingen die voorbijgaan', de voorbeelden op deze pagina's helpen om samen te praten over vroeger. Anno, het promotiebureau voor Nederlandse Geschiedenis, heeft een reeks geschiedeniskranten uitgegeven die ook mooie aanknopingspunten geven voor een gesprek over vroeger. [Deze website bestaat niet meer, via InNL.nl kunt u ander historisch materiaal vinden, Red. jun. 2014]
Doe eens gek
Gebruik humor om de last van van dementie voor u beiden te verlichten. Een eenvoudig moppenboekje of videobanden en dvd's van oude televisiekomedies kunnen plezier brengen.
Muziek heeft ook een positieve invloed op mensen met dementie. Speel zijn/haar favoriete muziek en moedig aan om mee te zingen, klappen of dansen.
Steun van lotgenoten
Mensen met dementie, vooral in het beginstadium, hebben er baat bij wanneer zij over hun ziekte kunnen praten met lotgenoten. Mensen voelen zich gesteund als zij hun ervaringen en problemen kunnen delen met mensen die hetzelfde meemaken. Gespreksgroepen voor mensen met dementie onder begeleiding van een psycholoog bieden deze mogelijkheid.
Aanvullende informatie vindt u op de pagina Depressie en angsten, van Alzheimer Nederland.