Verzorgenden missen scholing en overlegtijd
Redactioneel - 10-05-2022
Verzorgenden en verpleegkundigen willen meer scholing over goede zorg voor mensen met dementie, en meer tijd om probleemgedrag te doorgronden. Dit is de conclusie van een peiling die Tv-programma Pointer en de beroepsorganisatie van verzorgenden en verpleegkundigen V&VN hielden.
Bijna 80% van de deelnemers wil meer kennis over omgaan met probleemgedrag van mensen met dementie. En ruim de helft vindt dat er te weinig tijd is om dit gedrag echt te doorgronden.
Mensen kennen
Jaap Kappert, bestuurder bij V&VN herkent het signaal van zijn achterban. “We investeren in de verpleeghuiszorg vooral in het vinkjes zetten en zorgen ervoor dat iedereen weer geschoold is in het zetten van een katheter, ook professionals die dat nauwelijks doen. Terwijl we te weinig aandacht besteden aan het kijken naar waar het gedrag met mensen met dementie nu precies vandaan komt. Juist daar zou de grootste inspanning op gericht moeten zijn, je moet mensen namelijk kennen om goed voor ze te kunnen zorgen.”
Vicieuze cirkel
Dat is niet alleen belangrijk voor de medewerkers zelf, maar ook voor de dementiezorg in het algemeen zeggen de ondervraagde zorgmedewerkers. Het onbegrepen gedrag van een bewoner heeft volgens hen namelijk vrijwel altijd een negatief effect op de andere bewoners. Kappert: “Meer kennis van dit soort gedrag leidt tot behoud van zorgpersoneel omdat ze daardoor het werk minder zwaar gaan vinden. Meer stabiele teams en kennis zorgen er bovendien voor dat er ook minder onrust is bij mensen met dementie. En daar is het ons toch uiteindelijk allemaal om te doen.”
‘Niets doen is geen optie’
Ook Marjan Boertjes, directeur van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) vindt dat er meer aandacht moet naar het investeren in en (bij)scholen van de zorgmedewerkers. Het CCE wordt door verpleeghuizen ingeschakeld als mensen met dementie ernstig probleemgedrag vertonen en de zorgmedewerkers met de handen in het haar zitten. “De zorg staat onder grote druk, dat is heel duidelijk. Het is geen optie om niets te doen omdat we dan met z’n allen accepteren dat mensen verpieteren en niet de aandacht krijgen die ze verdienen.”
Reactie ActiZ
Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, geeft in haar reactie toe dat tijdgebrek precies is waar het ‘knelt’. “Onbegrepen gedrag komt ergens vandaan en je hebt tijd nodig om met elkaar te ontdekken waar dat gedrag vandaan komt en hoe je daar het best op kan reageren. En die tijd is er in de praktijk helaas te weinig.” Ze wijst er naar dat in het coalitieakkoord 150 miljoen is gereserveerd voor opleidingen binnen de VVT-sector. Samen met de beroepsverenigingen en de vakbonden gaan ze kijken welke bestemming dat scholingsgeld moet krijgen.
TV uitzendingen
Tv-programma Pointer van KRO-NCRV maakte twee uitzendingen over de zorg voor mensen met dementie in verpleeghuizen en andere woonzorgcentra. Probleemgedrag staat hierin centraal, en de vraag of het gebruik van gedragbeïnvloedende medicatie omlaag kan. In de uitzendingen geven mensen die in de zorg werkzaam zijn hun visie op het vraagstuk, en ook naasten.
De eerste uitzending was op 10 april. Terugkijken kan hier
De tweede uitzending was op 1 mei. Terugkijken kan hier