Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Film 'Ik heb Alzheimer' online

Redactioneel - 06-09-2020

René van Neer heeft Alzheimer15 jaar geleden schreef onderzoekjournaliste Stella Braam het boek ‘Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader’. Dit boek en de beeldpresentatie die snel volgde, zijn nog altijd actueel. 

Boek

In ‘Ik heb Alzheimer’, laat Stella Braam het leven van haar vader zien, in de fase van zijn dementie. Indringend, maar positief en soms ook met humor. En in een vlotte schrijfstijl. Het was het eerste Nederlandstalige boek dat dementie weergaf vanuit de belevingswereld van de persoon zelf. Het was baanbrekend en werd een bestseller. Later volgden vertalingen in het Duits en Chinees, en verscheen het in Estland en Litouwen. Het boek is nog altijd actueel en te koop in een eigentijdse versie: ‘Ik heb Alzheimer. Het verhaal van mijn vader in deze tijd’. 

Film 

Tijdens haar vele presentaties in binnen- en buitenland toonde Stella de film ‘Ik heb Alzheimer’. In een half uur tijd ervaart de kijker wat het betekent om Alzheimer te hebben. In deze ontroerende en meeslepende film - een kunstzinnige compilatie van foto’s, muziek, en tekst – reis je door de wondere wereld van dementie. Je hoort en ziet Stella’s vader, de oud-psycholoog René van Neer. Hij maakt duidelijk in wat voor chaos hij is beland. Hoe hij de verhuizing naar het verpleeghuis beleeft, zijn lege dagen, en hoe hij soms bang en boos wordt. En hij geeft ook bespiegelingen: ‘Dementie is persoonsgebonden; het heeft de vorm die de persoon eraan gegeven heeft. Dus ook allerlei goeie dingen zitten erin’, antwoordt René op de vraag van zijn dochter wat de dementie voor hem betekent. In deze antwoorden en de volzinnen die hij nog steeds maakt, zie je de hoogbegaafdheid die hem nog steeds kenmerkt. 

De film is intussen te zien op het YouTube-kanaal van IDé

Voor iedereen

Stella Braam en haar vaderBoek en film zijn geschikt voor iedereen die beter wil begrijpen wat het betekent om dementie te hebben; mantelzorgers, zorgmedewerkers, maar ook winkelmedewerkers en mensen in de publieke diensten. En door de speciale aard van de hoofdpersoon, laten boek en film zien hoe hoogbegaafdheid zich ook tijdens de dementie blijft manifesteren. 

Stella Braam is medeoprichtster van IDé – Innovatiekring Dementie.