Wonen en dagbesteding op het ouderenlandgoed
Redactioneel - 14-11-2017
Landgoed Grootenhout: niet een residentie voor de adel, maar een heel bijzonder woonzorgcentrum en dagverblijf voor ouderen met dementie. Niets doet je aan een gewoon woonzorgcentrum denken. Het voelt meer als een ouderwets klein landelijk dorpje rond vijf groepswoningen van 6 – 8 bewoners en een dorpshuis. Met heel veel groen en ruimte.
Stimulerende omgeving
Grootenhout is een stimulerende omgeving waar veel kan en niets moet. Er zijn verschillende vormen van dagbesteding. Iedere bewoner en iedere bezoeker weet zich gekend en is vrij om te gaan en staan waar hij wil. Dagelijks gezond bewegen wordt op een natuurlijke manier gestimuleerd. Voor de medewerkers is het motto: lopen doe je nooit alleen. Dus als er bijvoorbeeld eten gehaald moet worden in het magazijn op het terrein, gaat er altijd een bewoner mee.
Overdag buitenshuis
De bewoners brengen de dag buitenshuis door. Tegen 11 uur stroomt iedereen uit naar een van de drie plekken om de dag te besteden. In het grote dagverblijf - een soort dorpshuis - is het levendig en ouderwets gezellig met sociale activiteiten. Daar brengen ook mensen van buiten die zelfstandig thuis wonen de dag door. En in twee groepswoningen worden bewoners ontvangen voor wie een rustiger sfeer belangrijk is.
Bewoners die de groep even zat zijn, kunnen ook elders gaan buurten of gewoon even naar buiten, of bijvoorbeeld naar de grote keuken voor een praatje met de kok. Medewerkers letten erop dat niemand verloren rondwaart.
Vaste structuur
De dagen hebben een vaste structuur. Na de koffie wordt er overal gewandeld en tegen half een is er warm eten. De warme maaltijd komt deels uit de gezamenlijke keuken, deels wordt hij ter plekke bereid. Bewoners die dat willen, helpen een handje.
In het grote dagverblijf is er na het eten een moment voor rust. Een medewerker gaat voorlezen, mensen zoeken een luie stoel op en bij velen vallen even de ogen bij dicht. De mensen die meer energie hebben, gaan naar buiten voor een loopje of spelletje jeu de boules. Rond 15 uur is er elke dag een andere activiteit: zingen, stijldansen, gym of knutselen bijvoorbeeld. Iedereen op het landgoed kan meedoen, ook de mensen van de andere dagbestedingsplekken.
Om 17 uur is voor de bewoners van Grootenhout de dag ten einde en gaan ze terug naar hun woning. Na de broodmaaltijd wordt er TV gekeken of een spelletje gespeeld en later op de avond gaan mensen slapen.
Zorg nabij
De avondmedewerker blijft in de groepswoning slapen. Ook ‘s nachts is er dus zorg nabij. ‘s Ochtends wordt het stokje weer overgedragen aan de twee medewerkers die samen met de bewoners de dag beginnen met persoonlijke verzorging en ontbijt. Elk huis heeft een groepje vaste medewerkers.
Het goede leven met zorg
In Grootenhout staat het goede leven centraal. Maar dat betekent niet dat er geen aandacht is voor lichamelijke verzorging. Een verpleegkundige beheert de medicijnen, doet de wondverzorging en geeft andere verpleegkundige zorg. En VIG-ers zorgen voor goede zorgleefplannen. Bewoners kunnen hun eigen huisartsen houden, maar Grootenhout heeft een goede samenwerking opgebouwd met een van de huisartsen in de buurt en een specialist ouderengeneeskunde. Veel bewoners stappen hiernaar over. Voor fysiotherapie is er samenwerking met een vaste therapeut, die op het terrein ook een kleine behandelruimte heeft.
Dagbesteding thuiswonenden
Ook voor mensen die thuis wonen biedt de Grootenhout iets anders dan de reguliere voorzieningen. De dagbesteding is namelijk 7 dagen per week geopend, van 11 – 19 uur.
Als het thuis niet meer gaat, kan er zo een geleidelijke overgang worden gemaakt naar wonen op Grootenhout.
Lees ook: ‘Wanneer ga ik naar huis?’, de directeur en de manager van Grootenhout vertellen meer over de aanpak van de zorg op het landgoed.