Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Flexibele zorg beter voor cliënt en verzorgende

Redactioneel - 24-02-2015

'Weg met de klok!' werd het devies van Iris Workel. In het centrum voor kleinschalig wonen waar zij werkt, moest tot voor kort iedereen op zijn tenen lopen om de zorgtaken op tijd uit te voeren en daarbij ook nog eens ruimte over te houden voor contact met de bewoners en de administratie. Met een lossere aanpak keerde het tij.

Eigen ritme

meer tijd voor de client als je niet op de klok werktDe nieuwe aanpak werd: opstaan en wassen of douchen wanneer de bewoner wil, en niet iedereen hoeft om tien uur gewassen aan de koffie zitten en om twaalf uur aan de lunch. Als je de dwang van de tijd durft los te laten en het ritme van de cliënt de dag laat bepalen, blijkt er veel meer ruimte te zitten in een overvol schema, zo ontdekten de verzorgenden. Met een schuin oog op de klok alle bewoners 's ochtends uit bed halen, wassen en aankleden is dan niet meer nodig. Het voordeel voor de bewoners? Als iemand liever wil uitslapen, dan gebeurt dat. Als iemand pas 's avonds wil wassen is dat prima. Als de bewoner zelf niet duidelijk kan maken hoe hij/zij de dag graag indeelt, dan wordt er overlegd met de familie. 

De administratie doen de verzorgenden nu zoveel mogelijk tussen de mensen, zo kunnen ze een praatje maken en tegelijk het papierwerk op orde houden.

In onderstaand filmpje waarin de klokloze aanpak wordt uitgelegd, vertelt Iris Workel: "Als de cliënten zich gehoord voelen, dan vragen ze geen negatieve aandacht."

Tijd voor aandacht

Samen met haar collega's van het Zuiderhart in Hengelo plukt Iris Workel de vruchten van de lossere aanpak: de werkdruk is afgenomen, het plezier in het werk groeide en de reacties van de bewoners en familie zijn de grootste beloning: "Wat fijn dat we even hebben kunnen praten".

Workel werd met haar project 'Weg met de klok!' finalist bij de V&VN zorgawards in 2014.