'Wet Zorg en Dwang moet nu snel behandeld worden'
Redactioneel - 06-08-2013
En bestuurders van zorginstellingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het terugdringen van vrijheidsbeperking. Dat zegt IDé voorzitter en oud-hoofdinspecteur Jenneke van Veen gisteren in de TV uitzending van Nieuwsuur.
‘De nieuwe wet schrijft voor dat je permanent moet zoeken naar andere oplossingen dan vrijheidsbeperking en die andere oplossingen zijn er vaak ook’, zegt zij.
Aanleiding van de uitzending is het overlijden van een verstandelijk gehandicapte vrouw, Roelie, nadat zij door vier zorgverleners met geweld tegen de grond werd gedrukt; ‘gefixeerd’.
Jenneke van Veen en D66 Tweedekamerlid Vera Bergkamp zeggen in de uitzending te verwachten dat de nieuwe wet gaat helpen om situaties als deze te stoppen. Daarnaast achten zij het management en de Raden van bestuur verantwoordelijk voor het terugdringen van vrijheidsbeperking. Van Veen: ‘Raden van bestuur van gehandicapten- en ouderenzorginstellingen moeten het voortouw nemen en zeggen ‘Dit soort praktijken mogen in onze instelling niet plaatsvinden. We helpen jullie en we scholen en coachen jullie om dit te voorkomen.’
Roelie
Nieuwsuur toonde in de uitzending van gisteravond de videobeelden die camerabewaking maakte van de fixatie van Roelie en de tragische gevolgen. Francis Bolle, woordvoerder Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden, zegt in de uitzending dat het steeds vaker voorkomt dat ondeskundig personeel in risicovolle situaties wordt ingezet. Ze spreekt van een gevaarlijke trend. "Als beroepsvereniging horen we signalen dat er steeds meer laagopgeleid personeel wordt ingezet in dit soort instellingen. Wij laten deze kwetsbare mensen eigenlijk over aan zorgverleners die daarvoor onvoldoende opgeleid zijn. Zowel de zorgverleners als de cliënten komen hierdoor in het gedrang." Zorgjuriste Brenda Frederiks zegt in een reactie dat heel veel vrijheidsbeperking niet als zodanig door medewerkers wordt gezien en ‘hoort bij het dagelijks handelen’. Frederiks stelt vast dat we in Nederland geen overzicht hebben van wat er allemaal gebeurt met betrekking tot vrijheidsbeperking en noemt dat een groot gemis.
De zorginstelling waar de tragische gebeurtenis plaatsvond is inmiddels gesloten en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt alle 80 collega instellingen die onder dezelfde Raad van Bestuur vallen. Daarnaast heeft de inspectie het afgelopen half jaar 44 onaangekondigde bezoeken gebracht aan andere gehandicaptenzorginstellingen.
Stand van zaken in zorginstellingen
Nieuwsuur bekeek alle verslagen die van deze onaangekondigde IGZ bezoeken zijn gemaakt. De uitkomst: meer dan de helft van de instellingen (57%) gaat slordig om met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en in een kwart van de gevallen kent het personeel de regels omtrent vrijheidsbeperking niet. Daarbij wordt er nog steeds veel gebruikgemaakt van vrijheidsbeperkende maatregelen en in 10 procent van de instellingen worden nog altijd Zweedse banden gebruikt. D66 woordvoerder Vera Bergkamp vindt dit schokkend, na alles wat er in de afgelopen jaren al is gebeurd voor het terugdringen van vrijheidsbeperking. Zij wil dat de staatssecretaris goed en gedegen onderzoek gaat doen naar de stand van zaken, en zij pleit voor een snelle behandeling van het wetsvoorstel Zorg en Dwang door de Tweede Kamer en de Eerste kamer.
Lees meer: