'Verzorgend wassen mag niet misbruikt worden'
Ingezonden - 17-09-2012
"Verzorgend wassen mag niet misbruikt worden" reageerde een psychologe naar aanleiding van het artikel 'Verzorgend wassen vaak fijner'.
"Het gewone wassen en douchen - met water, zeep en handdoek - is voor mensen een vertrouwde - en vaak ook fijne - activiteit. En het helpt hen om contact te houden met het eigen lijf. Huidreiniging met een lotiondoekje moet daarvoor niet in de plaats komen omdat het tijd bespaart. Lotiondoekjes mogen alleen als iemand niet gewoon kan douchen of wassen; dat moet de norm zijn" zo licht de psychologe toe.
30 oktober, 2012 om 17:12
Tijdsreductie van Verzorgend Wassen zit met name in het klaarzetten en opruimen van de wasbenodigdheden. Het werkelijke fysieke contact met de client is niet heel veel minder. Bovendien zijn wij gewend om ons zelf te wassen. Op het moment dat het niet meer kan, kan iets intiems als een wasbeurt ook een emotionele belasting worden. Als je dan een wasbeurt emotioneel minder belastend kunt maken omdat clienten minder lang bloot hoeven te liggen, is dat voor mijn gevoel zeer wenselijk. Bovendien verbetert de huidconditie zichtbaar bij het juiste gebruik van het product en is het veel hygiënischer dan de waskom. Er blijven geen zeep resten achter en de huid wordt tijdens het wassen direct verzorgd met verzorgende bestanddelen die in het product zitten. En…is het niet veel fijner voor de cliënt om gewoon een praatje te maken als hij/zij niet bloot ligt? Er zijn voldoende manieren om andere aandacht aan een cliënt te geven, lijkt mij. Ik zou zeggen, probeer zelf een paar dagen het product.
24 oktober, 2012 om 12:09
Wij noemen het Verzorgend wassen. Wassen zonder water is een te negatieve benadering. Bij ons is het ingezet als kwaliteistverbetering en dat blijkt het ook te zijn! Wel passen we het alleen toe als de client hulpbehoevend is, het zelf ook wil en we slaan geen douchebeurt over. Alleen de wasbeurt op bed dus. En de winst is: huidverbetering, benen worden weer gewassen, minder fysieke klachten bij client én medewerker. Wij gebruiken het al ruim 2 jaar bij 90% van onze bewoners en niemand wil meer terug naar die zware, onhygienische wasbak.
16 oktober, 2012 om 22:28
Ik voelde zelf ook irritatie toen ik voor het eerst las over wassen zonder water en zeep, door mijn associatie met klinisch en zakelijk reinigen. Maar zelf ben ik ook wel eens tijdelijk in een conditie geweest dat zoiets juist handig was, bij hernia en na knieprothese. Bij dementerende mensen zou ik altijd de voorkeur geven aan gewoon vertrouwd doen zoals zijzelf dat het liefste hebben. Juist daarom kun je geen harde algemene regels stellen. Maar het zou wel leuk zijn als de mensen zelf nog iets te kiezen kunnen hebben, bij de beschikbaarheid van een hygiënisch verantwoord alternatief.
21 september, 2012 om 04:35
Het wassen is voor heel veel bewoners juist een belastende ervaring. het bloot liggen, ook stapsgewijs ontkleden roept dan weerstand op. Dan is wassen met lotiondoekjes een goed alternatief. Bij weerstand tijdens het wassen bestaat de kans dat de zeep niet goed weggewassen wordt wat huidproblemen kan geven. De onprettig ervaren wasbeurt hoeft ook niet onnodig lang te duren met lotiondoekjes.
Wassen met zeep droogt de huid uit, met lotiondoekjes is dat probleem een stuk minder aanwezig.
17 september, 2012 om 21:51
Helemaal mee eens, dit wordt vaak uit gemakzucht gebruikt terwijl het gewoon met water en zeep wassen de bewoner tegelijkertijd veel aandacht geeft.