Nee is nee; moeilijke patiënt met dementie nooit vastbinden
Ingezonden - 09-08-2012
Onderstaande blog is intergraal overgenomen van Skipr.
Nee is nee. Nooit is nooit. Sommige dingen kun je heel ingewikkeld maken. Maar dat is helemaal niet nodig. Alzheimer Nederland zegt: vastbinden van moeilijke patiënten met dementie is nooit toegestaan.
Lastige discussie
Momenteel ligt de Wet Zorg en Dwang in de Tweede Kamer. Er is een lastige discussie losgebarsten over dwangmaatregelen in de zorg. Wanneer mag je een psychogeriatrische patiënt vastbinden? En waar ligt de grens als deze patiënt Alzheimer heeft? Velen zeggen dat het in uiterste noodgevallen mogelijk moet zijn. Alleen als uitzondering dus, niet als regel. Maar wanneer geldt die uitzondering dan? En wie kan achteraf controleren of de genoemde uitzondering zich wel echt heeft voorgedaan?
Het is inderdaad een lastige discussie. Dat erkent Alzheimer Nederland. Maar wij hebben een hele simpele oplossing. Een scherp mes dat de Gordiaanse knoop doorhakt. Dat is: doe het niet. Nooit. Geen uitzondering op de regel, geen uiterste noodgevallen, geen ‘nee, tenzij’. Vastbinden bij mensen met dementie is nooit toegestaan.
Natuurlijk is dit niet makkelijk. De verzorging van moeilijk handelbare patiënten is nooit makkelijk. Maar toch moeten we altijd naar alternatieven blijven zoeken. Want vastbinden is een mensonwaardig dwangmiddel. Deze mogelijkheid moet dan ook worden uitgesloten. In Nederland binden wij mensen niet tegen hun wil vast. Dus ook niet als ze dement zijn.
Gaatje in je trui
Het gevaar van uitzonderingen is dat ze misbruikt kunnen worden. Zodra je bepaalt dat vastbinden in een bepaalde situatie wél is toegestaan, kan een zorgverlener achteraf altijd zeggen dat die specifieke situatie zich nu net heeft voorgedaan. En voordat je het weet heb je zo vaak uitzonderingen, dat de hele regel geen gelding meer heeft.
Het is alsof je een klein gaatje in je trui hebt. Je gaat er automatisch met je vingers inzitten, waardoor het gaatje steeds groter wordt. Totdat het gat zo groot is dat je de hele trui beter kunt weggooien. Daarom kun je beter helemaal geen gaatje in je trui hebben.
VVD versus SP
In de verkiezingsprogramma´s zijn de partijen voorzichtig met hun standpunten over dit onderwerp. De VVD vindt dat dwangmaatregelen in de zorg hooguit een noodgreep zijn en nooit een eindstation. De SP schrijft dat vastbinden, isoleren of drogeren van mensen in een zorgsituatie is verboden. Vanuit Alzheimer Nederland vinden wij dat je in het leven soms never moet zeggen. En never betekent voor Alzheimer Nederland ook echt never als het gaat om vastbinden van mensen met dementie.
Blog van: Gea Broekema, Algemeen directeur van Alzheimer NL, op de website van Skipr.
Tweeten
Lees ook:
Wetsvoorstel Zorg & Dwang gereed voor bespreking
Hoe staat het met de wet Zorg & Dwang?
Foto Gea Broekema © Alzheimer Nederland
Foto Onrustband © Innovatiekring Dementie