idelevenmetdementieheader.png

NIEUWSBRIEF JUNI 2014

IDé’s website is vernieuwd, met steun van fonds RCOAK en ons nieuwe internetbureau. Transparanter en goed te lezen op tablet en telefoon. Kijk eens op www.innovatiekringdementie.nl. Wij zijn benieuwd wat u ervan vindt.  Mail ons


 

zorgvoorvrijheidheader.png
jennekevanveen100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Jenneke van Veen: Waarborgzegel Fixatievrij biedt zorginstellingen hulp bij snelle kwaliteitslag

Er wordt veel gevraagd van de ouderenzorg. Het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling geeft zorginstellingen de handvatten om een haalbare en duurzame visie neer te zetten, waarin de kwaliteit van leven van cliënten voorop staat en iedereen kan leren.

zorgcentrarivierenland100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Waarborgzegel voor Zorgcentra Rivierenland

Het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling 2014-2016 met één ster werd deze maand toegekend aan alle PG-locaties van Zorgcentra Rivierenland: de verpleeghuizen Ravestein, Vrijthof en Walstede (resp. Geldermalsen en Tiel) en de groepswoningen Westerhof in Tiel. Van harte gefeliciteerd!

robvanmarum100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Psychofarmaca richtlijnen worden niet nageleefd

Gemiddeld een derde van de verpleeghuisbewoners krijgt versuffende medicijnen. In het ene huis is dat veel meer, in het andere veel minder. En die verschillen komen door de cultuur van de zorginstelling, zegt farmacoloog en geriater prof. dr. Rob van Marum.

villakeizerskrooncontact100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Psychofarmaca: fixatievrije zorginstelling laat zien dat het anders kan

Villa Keizerskroon bouwt bij iedere nieuwe bewoner onmiddellijk de gedragsbeïnvloedende medicijnen af. Bekijk de tv-rapportage van 26 mei en lees het IDé-interview met directeur Balliël.

vbmfixatie-in-stoel100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Vrijheidsbeperking in de thuiszorg onder de loep

Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn niet alleen een probleem in de intramurale zorg. Ook in de thuiszorg worden deze maatregelen toegepast, soms omdat de familie dit eist, aldus Math Gulpers, die in mei werd onderscheiden met de Anna Reynvaan wetenschapsprijs.

nieuwsheader.png
mythofalzheimers100.pngleesmeerbutton70h.jpg

'Alzheimer is een mythe'

Dé ziekte van Alzheimer bestaat niet, roept de Amerikaanse hoogleraar neurologie Peter Whitehouse al enige jaren. ‘Veel onderzoekers weten dat ook wel, maar ze  geven het publiekelijk niet toe.’

echtpaar100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Ann-Mei The: Dementie genezen kan niet, er beter mee omgaan wel!

Het is een illusie om te denken dat genezing van dementie in de komende decennia mogelijk zal zijn. Wat wel kan: niet meer bang zijn voor de ouderdom en de bijbehorende aftakeling, maar daar juist liefdevol mee omgaan, zegt hoogleraar Anne-Mei The.

laatstelevensfasebelang100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

De laatste levensfase met dementie: Wat vindt u belangrijk?

Dat is de vraag in een onderzoek o.l.v. Anne-Mei The van de Universiteit van Amsterdam. De onderzoekers komen hiervoor graag in contact met mensen die dementie hebben, of hun familieleden.

robotlopesii100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Nieuw: robot voor revalidatie na hersenbloeding

Het apparaat houdt de patiënt vast rondom het bekken, onderbeen en voet, het meet voortdurend hoe de patiënt loopt en geeft ondersteuning als de loopbeweging niet wordt goed uitvoert. De fysiotherapeut zorgt dat de robot voortdurend wordt aangepast aan de vorderingen van de patiënt.

kolibree100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Tandenpoetsen met je smartphone

Zien hoe lang, hoe vaak en hoe goed je je tanden gepoetst hebt op je smartphone: binnenkort kan het. Een Frans bedrijf ontwikkelt ’s werelds eerste tandenborstel uitgerust met Bluetooth, die gegevens over het poetsgedrag bijhoudt en synchroniseert met een speciale app op je smartphone.

dokteraanbed100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Delier grote bedreiging oudere patiënt

Eén van de grootste bedreigingen voor de oudere patiënt in het ziekenhuis is een delirium. Na het doormaken van een delier is de kans op dementie 12 keer zo groot en overlijdt 40 procent van de patiënten binnen 2 jaar. Dat stellen deskundigen in het tv-programma ZEMBLA.

eegscan100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

UMC Utrecht ontwikkelt simpel betrouwbaar meetsysteem delier

Met een eenvoudige EEG-meting is het mogelijk om objectief en snel delirium vast te stellen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Willemijn van der Kooi van UMC Utrecht. Het academisch ziekenhuis heeft het idee gepatenteerd en werkt aan de commerciële toepassing.

   
  kennisbankheader.png
wellness100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

‘Snoezelwassen’: een goed begin van de dag

De lichamelijke verzorging ’s ochtends, en met name het wassen, kan bij mensen met dementie spanning oproepen en ook vermoeiend zijn. Soms werkt dat de hele dag nog door. Dagbestedingscoach Heidy Ebbing ontwikkelde voor haar zorginstelling De Waalboog in Nijmegen het 'snoezelwassen'.

meneerdegroot100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

‘De mythe rond dhr. De Groot’

De verzorgenden in het verpleeghuis zijn bang van dhr. De Groot, die vasculaire dementie heeft. Ze ervaren hem als manipulatief, (seksueel) grensoverschrijdend en agressief. Het CCE wordt ingeschakeld en met hun hulp lukt het om de relatie tussen de verzorgenden en de heer De Groot te herstellen.

   
  agendaheader.png

Juni

 

30

Landelijk Congres Multiculturele Dementiezorg (Bussum)

   

September

 

17-19

Het Europese Geriatrie Congres (Rotterdam)

18

Hét grote pijncongres (Bunnik)

22

Palliatieve Zorg voor mensen met Dementie of een Verstandelijke Beperking (Lunteren)

 30

Kleinschalig zorgen - Kracht of kwetsbaarheid - congres (Ede)

   

Oktober

 

10

Maak er een boek van..!? Leren van patiënten en hun verhalen (Den Haag)

28

Hét Verpleeghuiscongres (Ede)

 

www.innovatiekringdementie.nl

Waardeert u deze nieuwsbrief?    steunidebutton.jpg

Stuur deze nieuwsbrief door
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit.