Een slecht geheugen wijst niet per se op dementie
(Bewerking, bron: UMCU) - Ingezonden - 17-09-2009
Bij mensen met diabetes kunnen cognitieve problemen voorkomen. Deze problemen ontstaan al in een vroege fase van de ziekte, maar de achteruitgang hoeft niet het begin te zijn van dementie. Dat concludeert neuropsycholoog Esther van den Berg in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht.
Esther van den Berg vergeleek voor het onderzoek drie groepen ouderen: patiënten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en controle proefpersonen. Al deze personen worden sinds 1989 al gevolgd voor een studie naar diabetes. Van den Berg analyseerde van alle mensen die deelnemen aan het onderzoek het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit.
Vergeetachtig door combinatie hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht
Het blijkt dat zowel patiënten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep. De vergeetachtigheid kan dus al ontstaan voordat diabetes optreedt, omdat deze ook al wordt waargenomen bij de risicofactoren voor diabetes; hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht.
Hoge bloedsuiker heeft negatief effect op de hersenen
Het wordt steeds duidelijker dat een hoge bloedsuikerspiegel een negatief effect heeft op de hersenen. De kans op dementie is bij diabetes zelfs anderhalf tot tweemaal zo groot. Het onderzoek van van den Berg bevestigt dat diabetes een sterke voorspeller is van cognitieve problemen zoals vergeetachtigheid.
De hersenen van mensen die al het metabool syndroom hebben voordat diabetes optreedt kunnen door een hoge bloedsuikerspiegel nog verder achteruit gaan.
Diagnose dementie of diabetes?
Voor huisartsen is de uitkomst van het onderzoek belangrijk. Nu duidelijk is dat geheugenproblemen bij diabetes kunnen horen, zonder dat dat het begin is van dementie, kunnen artsen een betere diagnose stellen.
Het Diabetes Fonds financierde het onderzoek van Esther van den Berg.