Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Interactieve knuffelrobot maakt blij en gezond

Door Elly Duijf - 23-03-2009

Het Westfriesgasthuis introduceert Paro, een therapeutische robot in de vorm van een babyzeehond - knuffel. Paro vrolijkt mensen op, stimuleert de communicatie en verlaagt de bloeddruk van de patiënten op de kinderafdeling en de afdeling geriatrie. Het therapeutische robotdier reageert op aanrakingen, produceert zeehondgeluiden en kan zelfs stemmen herkennen.

Comfort en welzijn

Patrick Edgar, voorzitter Raad van Bestuur Westfriesgasthuis: ‘Wie Paro ziet, vergeet dat dit babyzeehondje een robot is en wil haar aaien, knuffelen en tegen haar praten. Voor Paro zorgen, biedt afleiding voor onze kleine patiëntjes. Ook is gebleken dat Paro bij geriatrische patiënten een gunstige invloed heeft op gedrag en stemming. Ze komen door Paro sneller los, laten vaker blijdschap zien en leggen door het huisdier ook makkelijker contact met elkaar. Paro staat zelfs in het Guiness book of World Records als beste welzijnsrobot ter wereld.’

Over Paro

Paro is een therapeutische robot in de vorm van een babyzeehond. Dit zeehondje heeft een kalmerend effect en ontlokt emotionele reacties van patiënten. Paro heeft sensoren en reageert op aanrakingen door de staart te bewegen en de ogen te openen en te sluiten. Paro reageert op geluiden en kan stemmen herkennen. Het kan emoties tonen zoals verbazing, blijdschap en boosheid en het produceert klanken die lijken op die van een echte babyzeehond.

De zeehond is te koop in Japan via Intelligent System Co., Ltd. (). Voor meer informatie over Paro is de heer Takanori Shibata van het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology → AIST het aanspreekpunt; mail . Overigens is Paro verkrijgbaar in white en gold. 

Bron: www.westfriesgasthuis.nl