Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Waarborgzegel fixatievrije zorginstelling stopt

Redactioneel - 17-01-2022

Waarborgzegel fixatievrije zorginstelling 3 sterrenVan 2011 – 2021 voerde IDé het landelijk erkende keurmerk 'Waarborgzegel fixatievrije zorginstelling'. Het was, een kompas, beloning en ‘lerend netwerk’ voor zorginstellingen die willen excelleren in Zorg voor vrijheid en veiligheid voor mensen met dementie. Zonder onnodige bureaucratie, met het accent op visie, cultuur, permanent leren en nieuwe kansen zien en aangrijpen om bij te dragen aan de levenskwaliteit van mensen met dementie. Het Waarborgzegel maakte deel uit van de kwaliteitsinformatie van Zorgkaart Nederland.

De criteria om in aanmerking te komen voor dit keurmerk werden driejaarlijks herijkt aan de laatste wetenschappelijke inzichten en goede praktijkvoorbeelden. De lat werd daarmee telkens wat hoger gelegd. 

Sinds 2020 vragen corona en de implementatie van de nieuwe wettelijke regels veel van zorginstellingen. Dat leidde tot het besluit om het zegel vanaf 2022 geen nieuw vervolg te geven en het ‘Register fixatievrije zorginstellingen’ op te heffen.

Hiermee ronden we een mooi project af dat heeft bijgedragen aan een betere levenskwaliteit voor mensen met dementie en we bedanken iedereen die erbij betrokken was voor hun bijdrage. 

IDé blijft zorginstellingen ondersteunen

Zorginstellingen die Zorg voor vrijheid en veiligheid hoog in het vaandel dragen, blijven we ondersteunen met de multidisciplinaire ‘Masterclass Excelleren in Zorg voor vrijheid & veiligheid/Wzd' en in-company scholingen en trajecten voor interactieve beleidsontwikkeling. Lees meer in de rubriek Scholing en advies op onze homepage.