Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Zingen maakt wakker en maakt spanning vrij

Redactioneel - 18-03-2019

Samen zingen bij dementieZingen activeert ook het lichaam en de geest. Sámen zingen des te meer, en geeft ook nog eens verbondenheid!  Aan muziek zijn vaak emoties verbonden, en muziek wordt daardoor gemakkelijk en voorgoed in ons brein opgeslagen. Ook bij dementie is muziek met de bijbehorende emoties daardoor makkelijk op te halen. Lees hier over samen zingen met mensen met dementie, subsidie en onderzoek. 

Methode

Maartje de Lint is klassiek geschoold zangeres en trainer. Zij heeft een methode ontwikkeld om door samen zingen de kwaliteit van leven voor zowel de zorgvrager als de zorgverleners te vergroten.

Zangmiddagen in de buurt

Voor mensen thuiswonenden is er de ‘Singalong’: een middagprogramma van 2 uur voor mensen met beginnende dementie en een van hun naasten. In deze middagen wordt gepraat, contact gemaakt en samen gezongen. Vrijwilligers zorgen ervoor dat mantelzorgers alleen maar mee hoeven te doen, en niet te zorgen. Deze middagen worden thans in Heiloo gehouden (om de week) en in Leipzig Duitsland (7 maal per jaar). Er zijn twee pilots in voorbereiding om de methode overdraagbaar te maken zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Workshops voor woonzorgcentra

In een workshop van 2,5 uur kun je als zorgverlener leren hoe je voor je eigen bewoners zangmiddagen kunt houden en er direct mee kunt oefenen. In een workshop is plek voor max. 15 cliënten en een van hun naasten (totaal dus 30 deelnemers). Kosten €750,00 excl. 21% btw. Er zijn ook mogelijkheden voor een uitgebreider leertraject.

Meer is te lezen op de website van Maartje de Lint

Subsidie

Fonds Brentano stelt subsidie beschikbaar voor eenmalige of structurele muziek- en zangactiviteiten in verpleeg- en verzorgingshuizen. De activiteiten kunnen kleinschalig op een huiskamer zijn, maar ook in de recreatiezaal voor een groter publiek. De aanvraagprocedure is eenvoudig. Lees meer

Onderzoek

Maartje de Lint: ‘In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het effect van de zangmiddagen niet kort- maar langdurig. Ik hoor van mantelzorgers dat de zangbijeenkomsten thuis doorwerken. Mensen hebben meer energie en zelfvertrouwen.’ Stichting Muziek als Medicijn van Erasmus MC Rotterdam gaat deze effecten wetenschappelijk onderzoeken. De stichting wil uiteindelijk muziek een plaats geven als innovatieve, ‘evidence based’ behandeling binnen én buiten de gezondheidszorg. De voorbereidingen voor dit onderzoek lopen.