Herkennen van hoogbegaafdheid bij senioren: Informatie- en discussiebijeenkomst
Redactioneel - 22-02-2019
Woensdagmiddag 13 maart is er in Utrecht een Informatie- en discussiebijeenkomst over het herkennen van hoogbegaafdheid bij senioren en hun zoeken naar zingeving en langdurige verbinding. De bijeenkomst (1,5 uur) wordt georganiseerd door de Werkgroep Hoogbegaafde Senioren van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen.
Sprekers
Gemma Geertshuis, coach en gespecialiseerd in het begeleiden van 50plussers, hoog sensitieve en hoogbegaafde mensen. En Noks Nauta, arts en psycholoog. Zij verzamelt en verspreidt sinds 2000 kennis over hoogbegaafde volwassenen en senioren.
Doelgroep: Senioren die zich (mogelijk) herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid, familieleden en naasten van deze mensen, mantelzorgers, zorg- en welzijnsprofessionals en andere geïnteresseerden.
Wanneer: woensdagmiddag 13 maart 2019. Twee keer hetzelfde programma: 12.30 tot 14.00 uur en 15.00 tot 16.30 uur.
Waar: Bibliotheek Utrecht, Oude Gracht 167, 3511 AL Utrecht. (Collegezaal)
Kosten: €5 euro, contant aan de zaal te voldoen (om de onkosten te dekken).
Aanmelden: , 030 272 4943. Vermeld voor welke aanvangstijd u zich wilt inschrijven. Er wordt dan een plek gereserveerd tot 10 minuten voor het begin van die sessie.
Achtergrond
Voor hoogbegaafde senioren is nog maar weinig aandacht. De hoogbegaafde senioren van nu weten vaak zelf niet dat ze kenmerken van hoogbegaafdheid hebben, en zij en hun omgeving weten ook niet dat ze andere behoeften hebben dan de gemiddelde mens. Zo kan er onnodig sociaal isolement ontstaan en verlies van kwaliteit van leven. Dat kan nog worden versterkt wanneer er mobiliteitsproblemen en zorgbehoeften bij komen. Ook bij mensen met dementie speelt dit probleem.
Vragen die hoogbegaafde ouderen zichzelf vaak stellen, zijn bijvoorbeeld:
Wat zijn mijn eigen behoeften, wat geeft mijn leven zin? Zijn mijn opgebouwde netwerken nu nog beschikbaar? Hoe ga ik op zoek naar gelijkgestemden? Welke activiteiten passen bij mijn interesses? Hoe en waar kan ik langdurige en veilige verbindingen met anderen aangaan? En bij opname in een zorginstelling: Waarom voel ik geen aansluiting bij andere bewoners?
Naasten en zorgverleners van deze senioren vragen zich bijvoorbeeld af:
Hoe kan ik mijn partner of ouder steunen en een zinvolle dagbesteding vinden? Hoe kom ik erachter wat voor deze persoon echt van belang is? Welke belangstelling heeft deze persoon? Waarom is deze persoon zo lastig in de omgang? Waarom wil hij of zij niet met de andere bewoners koffiedrinken? Waarom heeft deze persoon altijd overal commentaar op?