Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Levensverhalen en dierbare herinneringen vastleggen

Redactioneel - 08-08-2018

Levensboek voorbeeldSteeds meer verpleeghuizen vragen familie van nieuwe bewoners om het levensverhaal op papier te zetten. Dat is om goede zorg te kunnen geven. Het levensverhaal vastleggen kan ook voor de naasten zelf veel betekenen. 

Levensverhaal

Iemands levensverhaal kennen helpt zorgverleners om de bewoner te begrijpen, aan te sluiten bij diens gewoontes en voorkeuren en om betekenisvol contact te maken.Voor familie kan het vastleggen van de levensgeschiedenis van de geliefde een betekenisvolle bezigheid zijn, die het inzicht verdiept in diens geschiedenis, en vaak ook die van zichzelf. Daarnaast vormt het levensboek later een blijvende herinnering.

Levensboek 

Zorgverleners hebben behoefte aan een beknopte samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen en personen in de verschillende fasen van iemands leven: kindertijd, schooltijd, volwassenperiode en de periode van het ouder worden. Dit kan worden weergegeven met teksten, foto’s of andere afbeeldingen. Foto’s en afbeeldingen in het levensboek hebben als extra functie dat ze gebruikt kunnen worden om met de betrokkene zelf herinneringen op te halen.

Levensboek zelf maken 

Wie zelf een levensboek wil maken, kan een handleiding vinden op de website Zorginzicht.nl van Zorginstituut Nederland. Verder zijn er veel lokale vrijwilligersinitiatieven voor hulp bij het samenstellen van een levensboek. Zo heeft Humanitas in een aantal afdelingen projecten voor levensboeken lopen. Op de website www.humanitas.nl kunt u nagaan of dat ook bij u in de buurt zo is. Maar er zijn meer initiatieven; via internet of uw gemeente (afdeling Zorg en Welzijn) kunt u wellicht informatie over de mogelijkheden in uw buurt vinden.

Professioneel levensboek 

Melle Knulst met een cliënt

Het is ook mogelijk om het levensboek door een professional te laten maken. Melle Knulst bijvoorbeeld. Hij schrijft op verzoek levensverhalen en familiekronieken, met aandacht voor historie en vitale levenslijnen. 
U bepaalt zelf hoe uitgebreid het levensverhaal moet worden, hoeveel foto’s erbij moeten, en hoeveel exemplaren er gedrukt worden. Op de website van Melle Knulst leest u meer. Knulst is historicus en was 25 jaar hoofdredacteur van een tijdschrift over kwaliteit van zorg en mede­zeg­gen­schap van ouderen. Contact:  / 06-44888280

Liefdevolle herinnering

Handen in gipsporselein

Een levensboek is een blijvend aandenken. Het is ook mogelijk om tastbare herinneringen aan een dierbare te creëren. Bijvoorbeeld de handen van u en uw naaste vereeuwigd in gips. Carina van Herp en Jet Janssen maken het in hun atelier in Sint-Oedenrode, bij mensen thuis, en in zorgcentra waar het tevens zorgt voor een plezierige daginvulling. Ze geven ook cursus in het zelf maken van handafdrukken. 

Het laten maken van een afdruk beslaat 1,5 uur. De beelden worden uitgevoerd in porseleingips in een kleur naar keuze, en geplaatst op een sokkel. De kosten: € 90 excl. btw en reiskosten. Meer weten?  /  06 22410912.