Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

‘Langzaam gaat het snelst’

Redactioneel - 19-04-2017

Symposium CCE op 11 april 2017 in Rosmalen‘Langzaam gaat het snelst’, dat zei Jos Cuijten tijdens het CCE-middagsymposium voor verzorgenden in de ouderenzorg ‘Van machteloosheid naar kracht: goed kijken naar gedrag’.  

Ze legt uit: als je bij mensen met dementie snel wilt handelen of communiceren, dan is de kans groot dat je niet goed begrepen wordt. En dat leidt weer tot onrust, of zelfs agitatie. Dus: ‘langzaam gaat het snelst’.

Cuijtens advies: als je iemand zorg wilt geven; ‘centreer’ dan eerst; concentreer je even op jezelf, vindt de rust in jezelf en begin dan pas met handelen. Als je dat doet, dan sta je open voor signalen van de ander en kun je beter zien hoe de ander reageert en wat hij of zij nodig heeft.

Jos Cuijten is trainer ouderenzorg en dementie, en een van de sprekers op het CCE-symposium. Op 11 april vond in Rosmalen de laatste in deze serie plaats.

Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE)

Logo CCEHet Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) biedt zorgverleners advies en ondersteuning als er sprake is van ernstig probleemgedrag bij cliënten met dementie of een andere stoornis of blijvende beperking. Dit is in de ouderenzorg veel minder bekend dan in de gehandicaptenzorg, jaarlijks worden er voor ouderen en mensen met dementie nog maar 250 consultaties aangevraagd. Zorgorganisaties kunnen CCE ook inschakelen voor advies over het afbouwen vrijheidsbeperkende maatregelen en psychofarmaca bij probleemgedrag.

Lees meer: CCE kan helpen bij ernstig probleemgedrag