Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

‘Ik Boekje’ helpt om in te spelen op behoeftes

Redactioneel - 30-11-2015

Jenneke van Veen verbeterprijs logoHet ‘Ik Boekje’ van Pameijer is gekozen als beste kwaliteitsverbetering 2015 in de gehandicaptenzorg. Het is een app voor mensen met een meervoudige beperking die zichzelf niet duidelijk kunnen maken. De app lijkt ook zeer toepasbaar in de zorg voor mensen met ernstige dementie.


Het Ik Boekje is een app waarmee informatie wordt gedeeld tussen zorgverleners onderling en tussen hen en familie. Het bestaat uit drie gedeeltes: emoties, profiel en dagboekje. In het ‘dagboekje’ wordt met film, foto’s en tekst kort verslag gedaan van de activiteiten van de dag. Zo kunnen de ouders zien wat hun kind heeft meegemaakt. In het emotiedeel staat hoe het kind belangrijke emoties toont en wat hem/haar helpt bij deze emoties. In het ‘profiel’ staan belangrijke wetenswaardigheden; bijvoorbeeld rond de persoonlijke verzorging en medicijngebruik en de activiteiten die het kind leuk vindt. 

Met deze app wordt informatie bijeen gebracht en gedeeld. Zo kan iedereen het kind beter begrijpen en inspelen op diens behoeften. Daarnaast wordt de samenwerking tussen familie en begeleiders verbeterd.

Bekijk een videodemonstratie:

Dagboekgedeelte van het Ik Boekje

Jenneke van Veen prijs

Jenneke van Veen Verbeterkrant 2015De Jenneke van Veen-Verbeterprijs is een initiatief van ActiZ, VGN, Ieder(in) en LOC Zeggenschap in zorg. Zij hebben de prijs opgedragen aan Jenneke van Veen tijdens haar afscheid als hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De prijs wordt afwisselend in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) en de gehandicaptenzorg uitgereikt. Volgend jaar is de VVT weer aan de beurt .

Dit jaar was de beurt aan de gehandicaptensector. Alle inzendingen staan in de Jenneke van Veen verbeterkrant; veel inzendingen zijn ook waardevol voor de ouderenzorg.