Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Praten over ethiek, keuzes en dilemma’s in de zorg

Redactioneel - 16-04-2015

April is de maand van de filosofie, reden om extra aandacht te geven aan reflectie op ethische kwesties, keuzes en dillema’s in de zorg. Bij Zorgspectrum Het Zand jaar ontvingen alle medewerkers onlangs het ‘Ethiekbekje’; een speels hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan en even stil te staan bij de beslissingen die je dagelijks neemt in de zorg. 

Het ethiekbekje is een origamispelletjeHet Ethiekbekje is een origami-spelletje dat veel mensen nog kennen uit hun schooltijd. Verborgen achter verschillende kleuren en symbolen bevinden zich pakkende vragen waarmee je meteen de diepte in gaat. Wat maakt jouw zorg tot goede zorg? Welke normen en waarden spelen daarbij een rol? Hoe komen deze tot uiting in de dagelijkse zorg? En hoe spreek je elkaar hier op aan?

In gesprek

Brechtje Hallo, geestelijk verzorger van het Zand, heeft de Ethiekbekjes geïntroduceerd. Alle 1000 medewerkers -  in de keuken tot verzorgenden, verpleegkundigen en behandelaars - zijn daarna met behulp van Het Ethiekbekje in gesprek gegaan over ethische dillema’s  in hun dagelijkse werk. Brechtje Hallo gebruikt de Ethiekbekjes ook bij bijeenkomsten Moreel Beraad, om dilemma’s aan de orde te stellen. 

Meer weten? Bestellen

Het Ethiekbekje is ontwikkeld door Bureau Kwiek, Jacolien de Jong: info@bureaukwiek.nl 
1 set a 50 stuks kost €22,50