Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

‘Snoezelwassen’: een goed begin van de dag

Redactioneel - 10-06-2014

De lichamelijke verzorging ’s ochtends, en met name het wassen, kan bij mensen met dementie spanning oproepen en ook vermoeiend zijn. Soms werkt dat de hele dag nog door. Dagbestedingscoach Heidy Ebbing ontwikkelde voor haar zorginstelling De Waalboog in Nijmegen het 'snoezelwassen'. Ontspannend voor degene die gewassen wordt, en ook voor degene die wast. En: het kost niet meer tijd!

Het ‘snoezelwassen’ combineert de PDLmethode (lees ook: Niet duwen en trekken, maar PDL), met het idee van snoezelen en technieken uit de ontspanningsmassage.  

Snoezelwassen doe je zo:

1.     Zet rustgevende muziek op

Dat kan een favoriet ontspanningsmuziekje zijn van degene die je verzorgt. Als die er niet is, dan kun je algemene ontspanningsmuziek proberen, zoals Enya, vioolmuziek of panfluitmuziek.

2.     Benoem rustig alles wat je gaat doen

Zo weet degene die je gaat wassen wat er gaat gebeuren; dat geeft vertrouwen.

3.     Begin met het lichaamsdeel dat de meeste spanning oplevert

Dit kunnen bijvoorbeeld de intieme delen zijn. Daarna doe je het hoofd, want ook dat is een deel van het lichaam waar angst kan ontstaan. Hierna kan de ontspanning beginnen. De emotie die als laatste ervaren is - de ontspanning dus - werkt het langst door !

4.     Vanuit het hart, met drie lange streken

Bij het wassen van de buik en de rug start je vanuit het hart en was je daarvan weg, met slechts enkele streken en een aangename druk. Waar je begint, houd je het washandje eerst een paar tellen, met lichte druk. Daarna strijk je weg en laat je washandje aan het einde rusten met weer een lichte druk. Op deze manier voelt de ander waar het wassen begint en eindigt, en ook zijn lijf. Dus: geen draaiende beweging, en heen en weer gaan; maar drie lange halen, één kant op.

5.     Van boven naar beneden

Armen en benen was je van boven naar beneden. Vanuit de  schouder naar de hand. Vanuit het bovenbeen naar de voet.

Tot slot: alle verzorging vraagt maatwerk, ook het snoezelwassen. Kijk telkens goed wat bij deze unieke persoon werkt !

Meer weten?

Wil je meer informatie over snoezelwassen, neem dan contact op met Heidy Ebbing: .