Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Welke alternatieven zijn er voor de onrustband?

Ervaringen en meningen - 24-04-2009

 

teleac

Binnenkort zal ook bij ons in het verpleeghuis de Zweedse band worden afgeschaft. We zijn nu bezig met de voorbereidingen. Er zullen gegarandeerd vragen komen over hoe je met bepaalde moeilijke situaties kunt omgaan, zonder te fixeren. Ik leg er een paar aan u voor. Dit zijn situaties die ik concreet in de praktijk heb gezien. Ik zou het geweldig vinden als jullie dit zouden plaatsen op de weblog en hoop dat er dan veel reacties binnen komen.

 

Bij voorbaat dank,

Rosa van der Ven, verpleeghulp PG-afdeling (3e jaars hbo-verpleegkunde)

 

De vraag is dus: Welke alternatieven voor de onrustband (of andere fixatievorm) kan ik in de volgende situaties toepassen:   

  1. Een bewoner wordt 's nachts in de onrustband gelegd. Reden hiervoor was dat de bewoner erg onrustig was tijdens de nachten. Dit uitte zich in het constant uit bed komen en schreeuwen op de gang. De andere bewoners konden hierdoor niet slapen en de bewoner zelf kreeg ook geen rust. Maar wat nu? De onrustband is geen optie meer en de bewoner vervalt weer in het oude patroon de nachtzuster zit met haar handen in het haar.
  2.  
  3. Een bewoner heeft last van dwangmatig lopen. Dit zorgt ervoor dat de bewoner snel oververmoeid raakt en nog nauwelijks op haar benen kan staan. Ze is ingesteld op medicatie hiervoor, maar ondanks dit houdt de dwangmatigheid aan, bovendien wordt de bewoner suffig van de medicatie, wat het valgevaar vergroot. Daarom wordt de bewoner op de stoel met plank gezet, de bewoner is hier erg verdrietig om. Maar wat moet je dan? 
  4.  
  5. Een bewoner is een onrustige slaper, dit uit zich in drukke bewegingen. Zo komt het geregeld voor dat de bewoner 's nachts naast het bed ligt bij de controles, of wanneer het belsein afgaat. Daarom heeft men besloten om de bewoner in een verpleegdeken (of onrustband) te leggen. Want wat moet je anders? De bewoner gewoon op de grond laten slapen? Bovendien is de kamer niet groot genoeg om een extra matras op de grond te leggen, omdat de bewoner ook gebruik maakt van de po- stoel en de sta- oplift. 
  6.  
  7. Een bewoner heeft ernstige epilepsie en draagt ter bescherming van zichzelf 's nachts een onrustband, om te voorkomen dat de bewoner uit bed valt tijdens een aanval. Is hier een ander alternatief voor? 
  8.  
  9. Een bewoner zit in een rolstoel, omdat deze niet meer in staat is om te lopen. De bewoner probeert echter wel elke keer om op staan en vraagt veel aandacht door te schreeuwen en te roepen naar de zusters. Als je de bewoner uitlegt dat lopen niet meer mogelijk is, lijkt de bewoner het te begrijpen, maar dit is telkens van korte duur. Daarom heeft men gekozen de bewoners vast te leggen in de onrustband om te voorkomen dat de bewoner komt te vallen en letsel oploopt, ook lijkt de bewoner hier rustiger door te worden. Maar de onrustband is niet langer een optie, wat nu?