Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Kracht van zorgverleners versterken

Redactioneel - 17-12-2013


Waar lopen mantelzorgers en verzorgenden tegen aan en hoe kun je hen steunen om goede zorg te blijven geven?  Daarover gaat het 7e Gerion symposium over gedragsproblemen bij ouderen vanuit psychologisch perspectief. Vrijdag 31 januari 2014 in Amsterdam.

Het symposium is bedoeld voor psychologen en andere belangstellenden zoals artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, casemanagers en leidinggevenden in de ouderenzorg

Op het programma staan de volgende onderwerpen

  • Versterken van de kracht van het zorgsysteem - Marja Vink
  • Psychologische interventies voor mantelzorgers - Anne Margriet Pot
  • Empowerment van verzorgenden in zorginstellingen - Hilde Verbeek
  • Emotioneel beladen morele dilemma’s in de dagelijkse praktijk - Dorothea Touwen
  • Aansluiten, volgen, motiveren of confronteren? - Marion Klaver
    Versterken van het zorgsysteem doet een beroep op diverse therapeutische gesprekstechnieken. Welke gesprekstechnieken zijn onmisbaar, en wanneer zijn de meer sturende of begrenzende technieken te verkiezen boven volgende en steunende technieken. Uitleg en demonstratie.
  • Grip op probleemgedrag - Sandra Zwijsen en Martin Smalbrugge
    ‘Grip op probleemgedrag’ is een zorgprogramma dat verzorgenden ‘empowert’, multidisciplinaire samenwerking bevordert en zorgt dat actuele richtlijnen worden benut bij probleemgedrag. Hoe gaat het in zijn werk en wat kunnen professionals in zorginstellingen hier aan hebben?
  • Systeem therapeutische interventies bij familie - Jannet van Klaveren
    De systeemtherapeutische invalshoek helpt om onderlinge problemen die zich voordoen bij familie van zorgbehoevende oudere te begrijpen en te beïnvloeden. Uitleg en demonstratie.
  • Elke dag de moeite waard - Maritza Allewijn
    Een gezamenlijke visie op de zorg voor mensen met dementie geeft een team houvast om het eigen handelen te verbeteren en versterkt de multidisciplinaire samenwerking. Het zorgprogramma ‘Elke dag de moeite waard’ verbindt visie, scholing, onderzoek en praktijk. Hoe is deze aanpak en wat kunnen we daarvan leren?
  • Kracht door anders leren denken en doen - Claudia Disselhorst
    Volgens de richtlijnen is Cognitieve Gedragstherapie effectief, zowel in de behandeling van overbelasting en depressie van de mantelzorger als in het tegengaan van gedragsproblemen. Hoog tijd dat CGT ook in de thuissituatie wordt toegepast!
  • Eigen Kracht-conferenties: ook effectief bij ouderen? - Hilleke Crum
    Ouderen deinzen er vaak voor terug om hun eigen sociale netwerk aan te spreken, de kinderen hebben het immers druk en men wil een ander niet tot last zijn. Brengt de inzet van een Eigen Krachtconferentie daar verandering in? Hoe werkt dit besluitvormingsmodel, welke hobbels kunnen zich voordoen en hoe daar mee om te gaan?
  • Moreel beraad - Dorothea Touwen
    Naasten en zorgverleners in de zorg voor ouderen met verminderde beslisvaardigheid en veranderend gedrag worstelen met de vraag hoe goede zorg te leveren en daarbij recht te doen aan de eigenheid van de oudere. Een moreel beraad helpt een weg te vinden in het mijnenveld van opvattingen en belangen.


Online inschrijven kan hier.  
Bekijk de folder.