Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Thema 'Meer bewegen' leeft in Limburg

Redactioneel - 08-10-2013

Foto's: Deswijzen-fotografie   


De tweede publiekslezing van Het fitte brein, op uitnodiging van de  Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg, was een groot succes. Binnen een paar dagen was deze volgeboekt. Op 5 oktober zaten ruim 400 bezoekers op het puntje van hun stoel in de grote collegezaal bij de Universiteit Maastricht.

Weerklank
Na een hartelijke ontvangst met koffie én een stuk Limburgse vlaai natuurlijk, opende gastheer professor ouderenzorg Jan Hamers de middag. Hij was benieuwd naar de relatie tussen het verbeteren van langdurige zorg voor (dementerende) ouderen en de verhalen van de bijzondere sprekers Ard Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder, vertelde hij. Het publiek was net zo geïnteresseerd, bleek al snel. De zaal toonde zich actief betrokken bij de presentaties en reageerde volop tijdens de lezingen en in de reactierondjes. In de pauze en na afloop was het druk bij de signeertafel van de sprekers en bij de standjes.



Bewegen = alledaags
‘Ons allen is vandaag een grote spiegel voorgehouden,’ besloot professor Jan Hamers de bijeenkomst. Hij benadrukte het belang van een goede beschrijving van beweging. ‘Het gaat vooral om alledaagse activiteiten, variërend van kauwen en aankleden tot tuinieren, klussen en wandelen. Kies de beweging die bij je past, maar beweeg!’ Hiermee legde hij ook de link naar de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. ‘Bewegen is ook belangrijk voor kwetsbare ouderen in het verpleeghuis wonen. Vanuit de werkplaats doen wij wetenschappelijk onderzoek naar het inpassen van beweging in de dagelijkse zorg en het effect op de zelfredzaamheid van mensen.’

Binnenkort is een videocompilatie van de bijeenkomst te vinden op de website www.academischewerkplaatsouderenzorg.nl.