Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Actieprogramma onvrijwillige zorg

Redactioneel - 28-06-2013

Op initiatief van het ministerie van VWS komt er een Actieprogramma onvrijwillige zorg. Hierin gaan landelijke partijen samenwerken om gevolg te geven aan de adviezen van de 'Denktank Complexe zorg'.  

De denktank werd ingesteld naar aanleiding van de tv-uitzendingen (2011) over de jonge Brandon, die vanwege gedragsproblemen langdurend werd vastgeketend aan de muur. De adviezen van de denktank vormen de basis van het actieprogramma, dat ook moet gaan helpen bij de implementatie van de nieuwe wet Zorg en Dwang.

“Het Actieprogramma onvrijwillige zorg en het wetsvoorstel Zorg en dwang dienen beide hetzelfde doel”, zegt staatssecretaris Martin van Rijn in zijn brief van 17 mei jl. aan de Tweede Kamer. “Beide gaan over cliëntgerichte zorgverlening om dwang te voorkomen.” 'Cliëntgericht, methodisch, systematisch en multidisciplinair werken' is het uitgangspunt.

Een groot aantal landelijke veldpartijen heeft al toegezegd mee te doen aan de uitvoering van het actieprogramma.  Alleen ActiZ niet, omdat ActiZ het niet eens is met het wetsvoorstel. ActiZ vindt dat het wetvoorstel te hoge eisen stelt aan ‘lichte vormen van vrijheidsbeperking’. 'Onwerkbaar’ noemt ActiZ de voorgestelde regelgeving. ActiZ is wel voor een verbod op vastbinden.

De inhoud van het Actieprogramma onvrijwillige zorg staat in de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer van 17 mei 2013.