Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Dementie simulator in gebruik genomen

Redactioneel - 01-11-2012

Into D'Mentia is de nieuwe naam van de dementie simulator (voorheen Dementie Experience) die mensen aan de levende lijve moet laten ervaren wat het is om dementie te hebben. Prof.dr. Rose-Marie Dröes van het VU Medisch Centrum vertelde er deze week over bij de Omroep Max. U kunt de uitzending hieronder terugkijken.

Dementie ervaren

De dementie simulator bevindt zich in een mobiele container, waarin een woonkeuken is nagebouwd. Met behulp van interactieve technieken, audio, beeld, fysieke objecten en aspecten uit de gaming industrie kan elke bezoeker aan Into D'Mentia ervaren wat het is om verwarring te voelen, onthechting, angst, apathie en andere ziekteverschijnselen die bij dementie horen. De achterliggende gedacht is dat iets zelf ervaren de meest indringende en daarmee meest effectieve vorm van leren is. De simulator moet zo bijdragen aan meer begrip en compassie voor mensen met dementie. De effectiviteit van Into D’mentia wordt onderzocht in samenwerking met Tilburg University en het VU medisch centrum.

Training
Een training in de dementiesimulator bestaat uit een voorgesprek, een individueel bezoek aan de simulator, een nagesprek en een groepssessie van een halve dag om de ervaring te vertalen naar de dagelijkse praktijk. De training is bedoeld voor mantelzorgers, zorgprofessionals en studenten. De kosten voor de training bedragen € 200,00. Als u geïnteresseerd bent in het volgen van een training kunt u een mailtje sturen naar .

Into D'mentia is ontwikkeld door Minase consulting, zorginstelling De Wever, Zorggroep Elde, VU Medisch Centrum, Tilburg University, Ideon en Gleijm & van der Waart.

Kijk ook op: www.intodmentia.nl

Persbericht
bij de officiële opening