Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Hoe staat het met de wet Zorg & Dwang?

Redactioneel - 04-06-2012

Nadat de Tweede Kamer in februari jl. veel kritische vragen had over het wetsvoorstel Zorg en Dwang, diende de staatssecretaris op 13 maart een wijzigingsvoorstel in. Hierin stelde zij extra grenzen en zorgvuldigheidseisen aan vrijheidsbeperking.

Hoofdlijnen

De hoofdlijnen van het wetsvoorstel zijn nu de volgende:

Als ‘onvrijwillige zorg’ wordt aangemerkt:
a.    beperking van bewegingsvrijheid;
b.    gedragsbeïnvloedende medicatie;
c.    gedwongen vocht, voeding, medicatie;
d.    gedwongen toezicht;
e.    gedwongen individuele leefregels.

Voor alle vormen van onvrijwillige zorg geldt ‘Nee, tenzij’:
-    er geen andere mogelijkheden zijn om ernstig nadeel voor de cliënt te bestrijden;
-    er gekozen wordt voor de minst ingrijpende maatregel;
-    de nadelen van deze maatregel zo veel mogelijk worden weggenomen. 

Onvrijwillige zorg mag alleen tijdelijk worden ingezet en moet periodiek geëvalueerd worden met zorgprofessionals die niet bij de uitvoering van de zorg betrokken zijn. De afwegingen en keuzes moeten in het zorgplan worden opgenomen.

Tweede Kamer aan zet

De Raad van State heeft inmiddels advies uitgebracht over het wijzigingsvoorstel. Het  gewijzigde wetsvoorstel is daarmee bijna gereed voor bespreking in de Tweede Kamer.

Voor de vaste Kamercommissie VWS is het wetsvoorstel niet controversieel. Als de plenaire vergadering dit standpunt overneemt zal de bespreking van de wet niet worden opgehouden door de nieuwe verkiezingen. Wanneer het op de agenda komt, is nog niet duidelijk.

Belangrijke verbetering

IDé heeft samen met Alzheimer Nederland en LOC Zeggenschap in Zorg gereageerd op de voorgestelde wijzigingen. Aan de Raad van State en het ministerie hebben wij laten weten dat we de wijzigingen een grote verbetering vinden. Alleen willen wij op termijn een verbod op vastbinden, omdat vastbinden ernstig ingrijpt in de vrijheid en waardigheid van mensen. Bovendien zijn er veel betere manieren om valletsel en ‘probleemgedrag’ te bestrijden. Daarnaast stellen wij vast dat het nu voorliggende wetsvoorstel een aantal onduidelijkheden bevat die opheldering behoeven omdat ze anders bij de invoering van de wet tot knelpunten zullen leiden.

Op de hoogte blijven?
IDé volgt de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe wet op de voet. Wilt u ook op de hoogte blijven? , en wij informeren u over de ins en outs, zodat u zich tijdig op de nieuwe regelgeving
kunt voorbereiden.


Meer lezen?
VVD wil verbod op thuis vastbinden
Dementieorganisaties vragen verbod op vastbinden

Foto © IDé