Tweede Kamer kritisch over wetsvoorstel Zorg & Dwang
Redactioneel - 30-01-2012
De Tweede Kamer fracties waren het er woensdag 25 januari j.l. over eens: het huidige wetsvoorstel beschermt mensen met dementie onvoldoende tegen dwang. Hoe het beter kan, daar zoeken de partijen nog naar. Op een later moment praat de Tweede Kamer verder, waarschijnlijk medio februari. De staatsecretaris zal dan eerst alle vragen van de Tweede Kamer beantwoorden. Want er is nog veel onduidelijk, zo bleek in het debat.
Alle partijen vonden woensdag dat de wet duidelijker normen en grenzen moet stellen, waaronder de norm dat vrijheidsbeperking altijd tijdelijk moet zijn, zo kort mogelijk en gericht op afbouw.
Altijd melden
Ook is men het erover eens dat zware vrijheidsbeperkende maatregelen altijd bij de inspectie of een andere instantie gemeld moeten worden en dat zorginstellingen extern advies moeten inwinnen als het hen niet lukt om vrijheidsbeperking snel af te bouwen.
Deskundigheid
Een ander punt waar brede overeenstemming over is, is dat er eisen gesteld moeten worden aan de deskundigheid van zorgmedewerkers die onvrijwillige zorg toepassen en degenen die kunnen beslissen dat iemand wilsonbekwaam is.
Er is brede twijfel of er voor de thuissituatie niet aparte regelingen nodig zijn. Hierom heeft de Tweede Kamer aan de staatsecretaris gevraagd om eerst duidelijker te maken hoe het huidige wetsvoorstel precies voor de thuissituatie zou gaan uitwerken.
Lees hier het ongecorrigeerd verslag van het debat in de Tweede Kamer.
Zie hier de amendementen die zijn ingediend
Tweeten