idelevenmetdementieheader.png
facebookbutton.jpg  twitterbutton32.jpg

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2015

Wilt u als zorgprofessional uitblinken in zorg voor de vrijheid en kwaliteit van leven voor mensen met dementie? Bent u als naaste van een persoon met dementie op zoek naar goede tips? Deze oktober nieuwsbrief  staat weer vol met belangrijke wetenswaardigheden. Wilt u reageren op deze nieuwsbrief? Mail ons  

 

zorgvoorvrijheidheader.png
zknl-logo-rgb100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling onderdeel van Zorgkaart Nederland

Zorgkaart NL publiceert kwaliteitsinformatie over zorgaanbieders om cliënten/patiënten te helpen bij hun keuzes in de zorg. Sinds deze maand maakt het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling deel uit van deze informatie.

souburgh100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Souburgh fixatievrij

Op 28 september werd aan verpleeg- en verzorgingshuis Souburgh in Waddinxveen de eerste ster van het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling toegekend. Souburgh is de derde fixatievrije locatie van Zorgpartners Midden-Holland; verpleeghuis Savelberg van deze stichting heeft al twee sterren.

hulpmiddel100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Hulpmiddelen bij terugdringen vrijheidsbeperking

Is uw zorginstelling bezig een nieuwe stap te maken in het terugdringen van vrijheidsbeperking en gedragsbeinvloedende medicatie? Bestel het Zorg voor Vrijheidkaartje, met het praktische stappenplan voor de dagelijkse praktijk. En de folders ‘Antipsychotica’ en ‘Leven met dementie’ met veel tips om zorg voor vrijheid voor cliënten praktisch invulling te geven.

andernieuws.jpg
venvnaward100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

V&VN Zorgaward 2015 voor dementiebegeleider Meryem Donks

Meryem Donks, persoonlijk begeleider bij Al-Noor, woongroep voor islamitische dementerende ouderen bij Cordaan, is uitgeroepen tot winnaar van de V&VN Zorgaward 2015. ‘Haar coachende houding naar collega's en de wijze waarop zij daar invulling aan geeft, maken dat er een omgeving wordt gecreëerd die uitdagend en veilig is om je als professional te ontwikkelen", aldus de jury.

professorsytzezuidema100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Agenda prof. Sytse Zuidema

Op 29 september presenteerde prof. dr. Sytse Zuidema zijn agenda bij de installatie als hoogleraar Ouderengeneeskunde en Dementie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast diverse andere thema’s zal hij zich blijven inzetten voor het terugdringen van psychofarmacagebruik en het vinden van goede manieren om probleemgedrag te bestrijden.

opendagtandarts100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Open huis bij tandartsen op Ouderendag

Meer dan 130 mondzorgpraktijken in heel Nederland hielden op 2 oktober open huis voor ouderen. De tandartsen vroegen zo op de Nationale Ouderendag aandacht voor het feit dat veel ouderen te weinig op controle komen.
plezierigeactiviteiten100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Plezierige activiteiten in het verpleeghuis organiseren

Activiteiten zijn van groot belang voor de levenskwaliteit van mensen met dementie, ook in het verpleeghuis of de groepswoning. Maar het realiseren van die activiteiten is in veel huizen lastig. Zorgboerderij Reigershoeve (27 bewoners) liep hier ook tegenaan en vond een andere aanpak.
  kennisbankheader.png
foutlooslerenbijdementie100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Revalideren voor mensen met dementie

Mensen met dementie kunnen nog steeds leren, zo is de laatste jaren vastgesteld. Het vraagt alleen een goede begeleiding. Positieve bejegening, veiligheid en stapsgewijs leren, vormen de kern. De methode wordt beschreven in het boek ‘Foutloos Leren bij dementie, Een praktische handleiding’ (2013).

vermist100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Niet verdwalen bij dementie: tips

Onlangs kwamen twee vermissingen van dwalende mensen met dementie in het nieuws. Beiden werden na twee dagen gevonden. Hoe bescherm je  mensen met dementie tegen verdwalen zonder onnodig hun vrijheid en kwaliteit van leven te beperken? Enkele belangrijke tips op een rij.
voordeur100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Je eigen voordeur in de zorginstelling

Ouderen met dementie of psychiatrische problemen kunnen in een zorginstelling baat hebben bij een gepersonaliseerde - op de eigen oude voordeur lijkende - deur naar eigen kamer of appartement. Dit laat een Trimbos onderzoek zien.

inlife100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Inlife helpt mantelzorgers

Inlife is een nieuwe en gratis internetdienst die mensen met dementie en hun naasten helpt om midden in het leven te staan en de zorg met anderen te delen. Op een veilige online pagina kunnen mensen dagelijkse gebeurtenissen uitwisselen, hulp regelen en van elkaar op de hoogte blijven.

bespreekbaar100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Maak intimiteit bespreekbaar

Behoefte aan intimiteit verdwijnt niet bij dementie. En dus is het voor professionals belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Een paar tips van lector psychogeriatrie Frans Hoogeveen en psycholoog Riët Daniël.

fysiotherapielandvanhorne100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Revalidatiekliniek voor mensen met dementie

Zonder goede revalidatie na een ziekte, breuk of operatie verliezen mensen met dementie onnodig zelfredzaamheid. Vaak ontbreekt deze hulp, doordat niet goed wordt ingespeeld op hun specifieke behoeften. Zorginstelling Land van Horne in Weert brengt hier verandering in.

  uitgelichtheader.png
praatmatjes100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Communiceren en eigen regie dankzij 'praatmatjes'

Een bijzonder handig en attractief hulpmiddel waarmee mensen tot ver in het dementieproces kunnen blijven communiceren en hun wensen en gevoelens kenbaar maken: ‘Talking mats’, vrij vertaald ‘praatmatjes’.

 

  agendaheader.png

2015

 
Okt  
13 Themabijeenkomst Multidisciplinaire samenwerking binnen de valpreventie (Amersfoort)
15 Congres Veilige zorg voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis (Ede)
   
Nov
6 NKOP Symposium: State of the Art Ouderenpsychiatrie: De kracht van kwetsbare ouderen (Utrecht)
10 Dag van de dementiezorg Complexe dementiezorg in de praktijk (Ede)
16 Landelijk congres Bewegen in de ouderenzorg (Bussum)
17 Congres Samenwerken met mantelzorgers van mensen met dementie (Utrecht)
24 Landelijk congres Moderne dementiezorg (Bussum)
27 Wat zullen we nou beleven’, middag over organiseren van activiteiten (Heemskerk)
   
Dec  
2 Masterclass Zorg & Dwang (Amsterdam)
10 Studiedag Het Dementie Gesprek 2015 (Bunnik)
   

2016

 
Jan  
11 Landelijk congres Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg (Lunteren)
18 Landelijk congres Muziek, een waardevol instrument in de zorg (Bussum)
 

Waardeert u deze nieuwsbrief?   steunidebutton.jpg 

www.innovatiekringdementie.nl

Stuur deze nieuwsbrief door

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit