idelevenmetdementieheader.png
facebookbutton.jpg  twitterbutton32.jpg

NIEUWSBRIEF JUNI 2015

Extra veel Zorg voor Vrijheid nieuws deze keer. Veel goede voorbeelden en onderzoeksresultaten. En: IDé start samen met Alzheimer Nederland en LOC Zeggenschap in zorg dialoogbijeenkomsten Vrijheid en veiligheid bij dementie. Wilt u reageren? Mail ons  


 

zorgvoorvrijheidheader.png
boerhave1ster100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Sint Jacob in Haarlem ontvangt Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling

Het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling 2014-2016 met één ster werd op 13 mei toegekend aan zorgorganisatie Stichting Sint Jacob in Haarlem. Van harte gefeliciteerd!

vrijheidenveiligheidbijdementielogokader100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Bijeenkomsten Vrijheid en veiligheid bij dementie van start

Afgelopen week vonden in Amersfoort en Rotterdam de eerste pilotbijeenkomsten Vrijheid en veiligheid bij dementie plaats. Deze bijeenkomsten hebben tot doel om mensen die te maken hebben met de zorg voor mensen met dementie, met elkaar in gesprek te brengen over de dilemma’s en nieuwe inzichten rond vrijheid en veiligheid bij dementie.

eetzaalverzorgingshuis100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Hoogleraren: terugdringen psychofarmaca vraagt meer aandacht!

Al tien jaar wordt in ons land gepleit voor terughoudendheid in het voorschrijven van psychofarmaca bij mensen met dementie. Daartoe werd in 2008 ook de Verenso richtlijn Probleemgedrag aangepast. Het blijkt nog nauwelijks effect te hebben gehad. Tijd om de handen ineen te slaan, zeggen de hoogleraren.

folder-antipsychotica100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Antipsychotica bij dementie - Wat u hierover moet weten

Folder voor familie en zorgverleners over de effecten van antipsychotica en tips over hoe je op een meer gezonde manier kunt omgaan met onrust, agitatie en agressie.

zvv-intentieverklaring100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Inspectie: Zorg werkt hard aan terugdringen vrijheidsbeperking, maar extra inspanning nodig

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ), ouderenzorg en gehandicaptenzorg werken hard aan het terugdringen van vrijheidsbeperking, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vast. Toch is er meer  inspanning nodig, concludeert zij in haar onderzoeksverslag.

andernieuws.jpg
praktijkwijzerknmt100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Tandartsen starten verbeteractie mondzorg ouderen

De beroepsvereniging van tandartsen, KNMT, wil bevorderen dat kwetsbare ouderen de goede mondzorg krijgen. Hiervoor bracht zij op 18 mei jl. een handreiking voor tandartsen uit: de Praktijkwijzer Zorg aan ouderen in de algemene mondzorgpraktijk.

  kennisbankheader.png
nachtwachtutrecht100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Nachtwacht geeft nachtrust aan partner van dementerende

Nachtelijke onrust is vaak een groot probleem voor mantelzorgers. Het is de meest voorkomende reden voor een verpleeghuisopname. In Utrecht is nu begonnen om mantelzorgers meer helpende hand te bieden met vrijwilligers die de nacht voor hun rekening nemen.

gps-smart-sole100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Inlegzool met gps-zender laat wandelaars hun gangetje gaan

Voor mensen met dementie die graag zelfstandig een stukje gaan wandelen is er sinds kort in Nederland een nieuw hulpmiddel verkrijgbaar: een inlegzool die via mobiele telefoon of computer op elk moment laat zien waar de drager is.
domoticabewaking100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Nieuwe generatie domoticasystemen

In de zorg is de inzet van domotica intussen heel gewoon, om een signaal te krijgen als een cliënt hulp nodig heeft, met name ’s nachts. Intussen zijn er nieuwe systemen die preciezer dan hun voorgangers kunnen bepalen of er iets aan de hand is.

slimmesensor100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Domotica inzetten? Raadpleeg de functiewijzer

Toezichthoudende domotica is nuttig, maar wat te kiezen en hoe ervoor te zorgen dat deze hulpmiddelen ook goed gebruikt worden? Vilans publiceerde onlangs een geactualiseerde versie van de 'Functiewijzer Domotica Dementiezorg'.

trailerdvdanderskijkenandersdoen100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Videointerventie bij mantelzorgers thuis om zorgsituatie te verbeteren

Dementie brengt veranderend gedrag met zich mee en beperkingen in de communicatie. Thuis kan dat leiden tot misverstanden, irritaties en frustratie die de onderlinge relatie bederven en het mantelzorgen zwaar maken. Een videointerventie kan helpen.

medewerkersdementheek100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Dementheek: goed voorbeeld doet goed volgen

Je ziet de naam 'dementheek' steeds vaker opduiken. Het gaat dan om een uitleenpunt van materialen voor mensen die met dementie te maken krijgen. Op dit moment zijn er een handvol in Nederland, maar het concept is zo succesvol dat dat vast gaat veranderen.

  uitgelichtheader.png
foto-heemswijk-huiskamer100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Open deuren: 'Een verademing voor iedereen'

Méér bewegingsvrijheid is de trend in de ouderenzorg. Gaat nu ook de gesloten afdeling tot het verleden behoren? Een reportage van twee verpleeghuizen waar jaren geleden de deuren al open gingen: De Houttuinen in Haarlem en Heemswijk in Heemskerk.

 

  onzeadverteerdersheader.png
fietslabyrint100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Met hometrainer fietsen in eigen omgeving

Fietslabyrint: Interactieve fietstochten door de eigen omgeving die op een hometrainer, MOTOmed of bewegingstrainer gereden kunnen worden. Door de slimme hardware en software kan de fietser onderweg zelf onderweg de route bepalen.

  agendaheader.png

2015

 


Juni  
15 Landelijk Congres Moderne Dementiezorg Thuis (Bussum)
   
Sep
23 Studiedag Complexe Ouderenzorg (Utrecht)
25 Het CVA-congres (Ede)
28 Studiedag Gerontopsychiatrie - Zorg voor ouderen met psychiatrische problemen in het verpleeghuis (Lunteren)
30  Domotica in de langdurende zorg (Amsterdam)
   
Okt  
5 Landelijk Congres Lerend vermogen van mensen met dementie (Lunteren)
   
Dec  
2 Masterclass Zorg & Dwang (Amsterdam)
 

Waardeert u deze nieuwsbrief?   steunidebutton.jpg 

www.innovatiekringdementie.nl

Stuur deze nieuwsbrief door

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit