idelevenmetdementieheader.png
facebookbutton.jpg  twitterbutton32.jpg

NIEUWSBRIEF MAART 2015

In deze nieuwsbrief veel inspirerende praktijkvoorbeelden. ‘Weg met de klok’ bijvoorbeeld. Onze Facebookpagina hierover bereikte al ruim 6200 mensen. En de PG thuiszorgteams van Icare: al meer dan 10 jaar een succes. Of het verhaal van meneer Klok, die rustig werd met een nieuwe benadering. Blijf ons over uw successen mailen, wij verspreiden ze graag!  Mail ons  


 

zorgvoorvrijheidheader.png
blanckenborg100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Waarborgzegel met 1 * voor zorgcentrum De Blanckenborg

Op 6 maart ontving zorgcentrum De Blankenborg in het Groningse Blijham het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling met een ster. IDé feliciteert bestuur, medewerkers, vrijwilligers, cliënten en naasten met deze mooie prestatie!

geenvinkenlijst100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Betrokkenheid en deskundigheid in plaats van regels en procedures

'Is er sprake van regelverslaving in de ouderenzorg?', zo vraag ik me regelmatig af.  We zitten in een cultuuromslag naar meer bewegingsvrijheid en mensen zoeken houvast. Dat is begrijpelijk, maar te veel wordt die nog gezocht in regels en procedures, in plaats van in het delen van uitgangspunten of ‘visie’.

andernieuws.jpg
ephorlogo100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Onderzoek naar geneesmiddelenbeleid bij ouderen nu structureel gefinancierd

Het is bekend: geneesmiddelen werken bij ouderen vaak heel anders dan bij andere leeftijdsgroepen. Het is belangrijk dat de gegevens hierover  worden verzameld en vertaald in adviezen voor artsen en apothekers. EPHOR houdt zich hier al een aantal jaren mee bezig, met subsidie van ZonMW. Het ministerie van VWS heeft nu tot een structurele subsidie besloten.

wolkheupairbag100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Wolk: heupairbag voor senioren in ontwikkeling

Vallen kan serieus verkeerd uitpakken bij ouderen. De angst voor een valongeluk is dan ook vaak een argument voor vrijheidsbeperkingen bij mensen met dementie. Een airbag die de klap van het vallen goed opvangt en een gebroken heup voorkomt, zou daarom heel wat leed kunnen besparen. Een Nederlandse firma is bezig met een ontwerp.

vitaliteitkwetsbaarheid100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Ouderen helpen ouderen: kom woensdagmiddag 25 maart kijken hoe!

Een middag in Den Haag brengt u inspiratie, projectideeën en praktische tips waarmee u de volgende dag in uw eigen omgeving aan de slag kunt.

stillalice100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Met Oscar bekroonde film over jonge vrouw met Alzheimer

Op 12 maart gaat Still Alice in ons land in première. De film vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge, sterke en onafhankelijke vrouw die door de ziekte van Alzheimer langzaam de grond onder haar voeten verliest, maar wel zichzelf blijft.

theunraveling100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

The Unraveling; inkijk in het dagelijks leven van bewoners van de Herbergier

Cultureel antropologe en ontwikkelingspsychologe Annelies van der Ploeg verbleef in 2014 twee maanden in de Herbergier Arnhem - een particuliere woonzorginstelling voor dementerende ouderen en maakte een reportage.

  kennisbankheader.png
pgteam-zantingehof100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Speciale thuiszorg voor mensen met dementie

Tien jaar geleden ging het dwars tegen de ontwikkelingen in: speciale thuiszorgteams voor mensen met dementie. ‘Generalistische wijkteams’ was het adagium, en dat is het nog steeds bij veel beleidmakers. Maar niet bij Icare. Enthousiaste verpleegkundigen namen in 2005 het initiatief voor speciale PG-thuiszorgteams. Intussen telt Icare 50 van deze teams, tot ieders grote tevredenheid.

smileydmnv100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Hou je mond gezond

Er zijn tal van oorzaken waarom mensen bij het ouder worden de tandarts laten voor wat hij is. Ouderentandarts Claar Wierink geeft in het vakblad Nestor tips voor tandartspraktijken en hun kwetsbare cliëntèle om dat te voorkomen.
wegmetdeklok100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Flexibele zorg beter voor cliënt en verzorgende

'Weg met de klok!' werd het devies van Iris Workel. In het centrum voor kleinschalig wonen waar zij werkt, moest tot voor kort iedereen op zijn tenen lopen om alle taken op tijd af te krijgen. Met een lossere aanpak keerde het tij.

brochurebrabantdvg100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Dementievriendelijke gemeente: tips van koplopers

Nu mensen met dementie langer thuis blijven wonen is het noodzakelijk dat de woonomgeving zich daarbij aanpast. Mee kunnen doen is immers voor iedereen belangrijk. Kennisinstituut PON in Noord-Brabant heeft een brochure gemaakt met tips.

   
  uitgelichtheader.png
legegang100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Hoe meneer Klomp stopte met weglopen en rustiger werd

Omwille van ernstige gedragsproblemen was meneer Klomp, na een rechterlijke machtiging, in het verpleeghuis komen wonen. Hij was het met dit alles helemaal niet eens en bleef maar proberen om weg te gaan.

   
  onzeadverteerdersheader.png
fietslabyrint100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Met hometrainer fietsen in eigen omgeving

Fietslabyrint: Interactieve fietstochten door de eigen omgeving die op een hometrainer, MOTOmed of bewegingstrainer gereden kunnen worden. Door de slimme hardware en software kan de fietser onderweg zelf onderweg de route bepalen.

dementiewinkel100kader.pngleesmeerbutton70h.jpg

Vernieuwde Dementiewinkel

13 juni opende de vernieuwde Dementie-winkel haar deuren. In deze webwinkel vind je producten die bijdragen aan een positieve leefomgeving voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden, mantelzorgers en verzorgers.

   
   
  agendaheader.png

2015

 
   
Maart  
10 Studiedag Gedragsproblemen bij Ouderen in intramurale setting (Amsterdam)
13 Landelijk Ouderenzorgsymposium (Noordwijk aan Zee)
 24 Complexe dementiezorg in de praktijk (Ede)
25 Parade Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid (Den Haag)
   
April  
2 De grote thuiszorgdag (Ede)
2 Landelijk Congres Zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking (Lunteren)
7 Congres Kleinschalig zorgen: Praktische tips voor de duizendpoot (Ede)
8 Studiedag ‘Tussen de oren - de invloed van muziek op het brein, in theorie en praktijk’ (Amersfoort)
14
Congres Chronisch zieken (Bunnik)
22
Cursus Depressie bij ouderen (Ede)


Mei

21
Symposium E-health voor mantelzorgers (Amsterdam)
22 Het Alzheimercongres (Ede)


Waardeert u deze nieuwsbrief?   steunidebutton.jpg 

www.innovatiekringdementie.nl

Stuur deze nieuwsbrief door
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit