idelevenmetdementieheader.png

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

Afgelopen maand mocht IDé het Waarborgzegel Fixatievrije Zorg uitreiken aan Savant en aan SABA. We zijn blij dat fixatievrije zorg ook buiten onze landsgrenzen aanslaat. Meer Zorg voor vrijheid nieuws en inspirerende voorbeelden en tips in deze laatste nieuwsbrief van 2014. Wilt u reageren?  Mail ons  


 

zorgvoorvrijheidheader.png
savantlogo100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Savant Zorg is fixatievrij

De woonzorgcentra van Savant ontvingen het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling met twee sterren. Van harte gefeliciteerd!

freedomexit100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Uitwisseling met fixatievrije Arubaanse verpleeghuizen

SABA lukte het om in een jaar fixatievrij te worden. Directeur Rokebrand: ‘Modernisering kan bij ons soms snel gaan door meerdere kwaliteitsverbeteringen samen te voegen. Daar komt de grote betrokkenheid en creativiteit van onze verzorgenden bij; hiermee kunnen zij met weinig middelen soms veel bereiken.’

rolstoeltafelblad100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Aandacht voor vrijheidsbeperking thuis

Niet alleen in verpleeghuizen, maar ook thuis vindt vrijheidsbeperking plaats. Een onderzoek van de Universiteit Maastricht licht een eerste tipje van de sluier over de aard en achtergronden ervan. De bestuurders van de Zuid-Limburgse ouderenzorginstellingen spraken af beleid te gaan ontwikkelen.

congres100b.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Zorg voor vrijheidkaartjes en folders

Afgelopen maand vlogen weer bijna 2000 Zorg voor vrijheid kaartjes de deur uit. Een nieuwe oplage is besteld. Bestel nu
Gecombineerd met de folders ‘Leven met dementie’ en ‘Antipsychotica bij dementie’  heb je een praktisch informatiepakket voor moderne autonomiebevorderende dementiezorg in de dagelijkse praktijk, thuis en in het verpleeghuis. Bestel nu

congreszorgendwang100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Congres ‘Vrijheidsbeperkende maatregelen en onvrijwillige zorg’

De wet Zorg en Dwang laat nog op zich wachten. Er zijn echter voldoende handvatten om nu al aan de slag te gaan. Kom daarvoor naar het landelijk congres, 2 februari in Lunteren over terugdringen van vrijheidsbeperking in de zorg voor ouderen thuis, in het verpleeghuis en het ziekenhuis. Met medewerking van IDé en vele anderen.
andernieuws.jpg
centraalmuseumutrecht100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Museumtour voor mensen met dementie

Elke laatste woensdag van de maand is er in het Centraal Museum in Utrecht een rondleiding, speciaal voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers: ‘Onvergetelijk Centraal’.

deschatkist100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Magazine De Schatkist: tips en handreikingen voor zorg thuis

Het geheim van De Schatkist: een magazine met persoonlijke ervaringen over langer thuiswonen met dementie. Van en voor mantelzorgers. Een uitgave van de Gelderse adviesorganisatie Spectrum

belevingskussen100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

‘Belevingskussen’ is Beste Zorgidee 2014

Het belevingskussen is voor mensen met vergevorderde dementie. Als deze het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek  afgespeeld. De naasten spelen een belangrijke rol bij het ‘vullen’ van het kussen.

  kennisbankheader.png
cliente-manon-ipod100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Muziek als oase in een woestijn van prikkels

Manon Bruinsma doet al jaren onderzoek naar muziektherapie bij dementie. De muziektherapeute vertelde aan IDé de onderzoeksresultaten tot nu toe én de belangrijkste aandachtspunten en praktische tips voor muziek thuis en in het verpleeghuis.

handenzakdoek100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

‘Ik mag niet klagen’

“Ik mag niet klagen”, met die betekenisvolle woorden zou je de conclusies kunnen samenvatten, uit het NIVEL-onderzoek naar uitingen van ongenoegens door verpleeg- en verzorgingshuisbewoners.
jvvverbeterkrant100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Volop verbetertips van verzorgenden zelf

Drie jaar lang al worden er jaarlijks verbeterprojecten uit de ouderen- en gehandicaptenzorg ingezonden voor de Jenneke van Veen Verbeterprijs. De tips uit de afgelopen jaren zijn nu bij elkaar gebracht in een speciale Jenneke van Veen krant.

   
  uitgelichtheader.png
poetsenbijdementie100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Zó doe je dat: poetsen bij iemand met gevorderde dementie

Mevrouw Langendijk had de meeste van haar tanden en kiezen nog, maar kon ze zelf niet meer poetsen. Anderen moesten het overnemen, maar hoe moest dat? De mondhygiëniste liet het thuis zien en de dochter filmde de instructie

fingerfood100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Zelfstandig eten met ‘fingerfood’

Niet meer zelf met bestek kunnen eten?  Met fingerfood behouden mensen met dementie hun zelfstandigheid en waardigheid! Helpen bij het eten hoeft niet meer. Het Lochemse verpleeghuis De Hoge Weide begon er al in 2011 mee.

kenmij100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Geen leven lang vanillevla met KEN MIJ

Hoe zorg je ervoor dat ook bewoners die niet goed kunnen communiceren, duidelijk kunnen maken wat ze belangrijk vinden in hun dagelijks leven? Daarvoor ontwikkelde Abrona KEN MIJ, een manier van werken met behulp van een persoonlijk mapje waarin afbeeldingen van de voorkeuren geschoven zijn.

  onzeadverteerdersheader.png
bdo100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Brein Dementie en Omgeving; sterk in observatie op locatie

Dementie beschadigt de hersenen waardoor mensen de omgeving anders ervaren dan voorheen. Hun beleving staat centraal. Medewerkers reflecteren op eigen handelen door training en coaching. Advies bij inrichting, eten, drinken, bewegen, bejegening en borging van de veranderingen.

fietslabyrint100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Met hometrainer fietsen in eigen omgeving

Fietslabyrint: Interactieve fietstochten door de eigen omgeving die op een hometrainer, MOTOmed of bewegingstrainer gereden kunnen worden. Door de slimme hardware en software kan de fietser zelf onderweg de route bepalen.

carewelc100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Carewel

Zo veilig en zelfstandig mogelijk blijven, bij dementie?  Een grote kans dat Carewel hiervoor de oplossing biedt! Thuis en in het verpleeghuis. Volop keus voor persoonlijke veiligheid, communicatie, gezondheid, dagelijkse activiteiten en ontspanning.

   
  ervaringenheader.png
afstemmenenloslaten100x.jpgleesmeerbutton70h.jpg

De kracht van afstemmen en loslaten

Meneer Park loopt niet meer zo goed, hij is moe en zakt op zijn hurken. miMakker Sophie weet hem op wonderbaarlijke wijze weer zelfstandig op de been te krijgen. Lees hier het  imponerende verhaal.

   
  agendaheader.png

2015

 
Januari  
13 Landelijke studiedag Dementiezorg in de thuissituatie (Amsterdam)
19 Landelijk congres Bewegen in de ouderenzorg (Bussum)
 29
Landelijke studiedag Anders kijken naar kwaliteit in de langdurige zorg (Amersfoort)
   
Februari  
2 Landelijk Congres Vrijheidsbeperkende maatregelen en onvrijwillige zorg (Lunteren)
4 Landelijk congres Ouderenmishandeling (Eindhoven)
   
Maart  
10 Studiedag Gedragsproblemen bij Ouderen in intramurale setting (Amsterdam)
24 Complexe dementiezorg in de praktijk (Ede)
   
April  
7 Congres Kleinschalig zorgen: Praktische tips voor de duizendpoot (Ede)


Waardeert u deze nieuwsbrief?   steunidebutton.jpg 

www.innovatiekringdementie.nl

Stuur deze nieuwsbrief door
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit