idelevenmetdementieheader.png

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2014

Moderne zorg voor mensen met dementie vraagt om praktisch methodisch handelen en om creativiteit. Levenskwaliteit centraal en - als het nodig is - weloverwogen risico’s nemen. In deze nieuwsbrief weer veel handreikingen en praktijkvoorbeelden. Wilt u reageren? Mail ons  


 

zorgvoorvrijheidheader.png
wbfzlogokader100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Nieuw hulpmiddel bij terugdringen vrijheidsbeperking

Het Zorg voor vrijheid kaartje: mooi vormgegeven en inspirerend kaartje met stappenplan voor omgaan met risico’s of problemen van mensen met dementie. Praktische samenvatting van het ‘professioneel wegingskader’ in het wetsvoorstel Zorg en dwang. Nu te bestellen.

driegasthuizengroep100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Waarborgzegel Fixatievrije Zorg voor 2 Arnhemse woonzorgcentra

De Arnhemse woonzorgcentra Paasberg en Huis en Haard van de DrieGasthuizenGroep kregen in september het Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling met 1 ster! Ze volgden collega-instelling Heijendaal op, die eerder dit jaar het zegel ontving. Van harte gefeliciteerd!

tekstadvertentietelegraaf100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Fixatievrije zorginstellingen promoten volwaardig leven

Met trots laten 13 fixatievrije zorginstellingen zien waar ze voor staan. Hiermee leveren ze een bijdrage aan de promotie van meer bewegingsvrijheid en een volwaardig leven voor mensen met dementie. Hun gezamenlijke boodschap staat in de tabloid  over leven met een hersenaandoening die De Telegraaf op 15 september 2014 verspreidde.

eigenwijsuil100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Eigenwijs zijn voor het geluk van je cliënten

Voor het geluk van je cliënten moet je eigenwijs durven zijn. Dat vonden de bestuurders en managers van zorginstellingen in de bijeenkomst over fixatievrije zorg op 15 september jl. in Utrecht. En: ‘Soms moet je weloverwogen risico’s nemen’.

janhamers100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Prof. Jan Hamers: ‘Vastbinden is niet goed en niet nodig’

‘Vastbinden is niet goed en niet nodig’ stelt professor Jan Hamers van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. En: ‘Mensen in verpleeghuizen kunnen dingen nog wel zelf, maar krijgen er de tijd niet voor’. Lees het interview.

vilansdvd100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

DVD met filmpjes over vrijheidsbeperking

Vilans brengt nu een dvd uit met films over vrijheidsbeperking; 2 over  de ouderenzorg en 7 over de gehandicaptenzorg. Er zit een lesbrief voor zorgmedewerkers bij, om aan de hand van de films te reflecteren op de eigen kijk op specifieke situaties en thema’s en op de teambenadering.

andernieuws.jpg
jennekevanveen100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Jenneke van Veen: ‘Omslag in zorg voor mensen met dementie’

Vroeger keken we bij mensen met dementie vooral naar de risico’s, bijvoorbeeld risico op vallen. Er werd te weinig naar hun behoeften gekeken, vaak pas als er gedragsproblemen waren, vertelt IDé's voorzitter Jenneke van Veen. Lees het interview.

bijlagetelegraaf100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Weet jij al wat je kunt doen voor iemand met een hersenaandoening?

Kijk op de speciale website dehersenen.com, met bijdragen van Edwin van der Sar en zijn vrouw, Dick Swaab, Erik Scherder, Jan Hamers, Jenneke van Veen, Anneke van der Plaats en vele anderen.

ieke-van-den-burg100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Ieke van den Burg, bestuurslid IDé, overleden

Op 28 september jl. overleed Ieke van den Burg aan de gevolgen van een slopende ziekte. Ieke was sinds 2009 bestuurder van IDé; deskundig, zorgzaam en onbaatzuchtig. We gaan haar missen.

   
  kennisbankheader.png
toiletgang100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Zo lang mogelijk gewoon naar de wc kunnen

Zo lang mogelijk gewoon naar de wc kunnen gaan, en geen luier. Dat is een van de belangrijke dingen voor het behoud van waardigheid en levenskwaliteit bij het ouder worden en bij dementie. Lees de belangrijkste tips!

svrzlogokader100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

SVRZ gaat psychofarmacagebruik terugdringen

Zes groepswoningen deden een succesvolle proef. De proef leverde enkele mooie hulpmiddelen en inzichten op waar verder mee gewerkt gaat worden. De  hulpmiddelen zijn door iedereen vrij te gebruiken.

   
  uitgelichtheader.png
nieuw-mens-zonder-antipsychotica100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

‘Nieuw mens na stoppen met antipsychoticum’

Een antipsychoticum had de agressie van meneer Pietersen*) gestopt, maar hem ook totaal apathisch gemaakt. Door het non-fixatiebeleid vonden zijn zorgverleners nieuwe oplossingen en kwam er een nieuw mens tevoorschijn.

seksinhetverpleeghuis100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

‘Seks in het verpleeghuis moet kunnen’

Seks tussen dementerende bewoners moet kunnen, als beide het willen.   Zorginstellingen moeten deze behoefte faciliteren. Dat betogen de Australische Laura Tarzia en haar collega’s in een artikel over seksualiteit bij dementie, gepubliceerd in Journal of Medical Ethics.

lichtkleuren100.jpgleesmeerbutton70h.jpg

Zelfstandiger door kleuren en contrasten

Kleuren en contrasten zijn belangrijk om je weg goed te vinden. Ouderen en mensen met dementie hebben heldere kleuren en goede contrasten nodig, zo leert ons Diana Kerr, onderzoeker universiteit Edinburgh.

   
  onzeadverteerdersheader.png
moederwoontinvroeger150.pngleesmeerbutton70h.jpg

‘Wonen in vroeger’

Grote schilderijen met naïeve taferelen over het alledaagse leven brengen mensen terug naar vroeger, terug naar huis, terug naar het kind zijn. Door het grote formaat (2 x 1,5 mtr. of 2.50 – 1.60) ‘woont’ men als het ware in het schilderij.

carewel150.pngleesmeerbutton70h.jpg

Carewel

Zo veilig en zelfstandig mogelijk blijven, bij dementie?  Een grote kans dat Carewel hiervoor de oplossing biedt! Thuis en in het verpleeghuis. Volop keus voor persoonlijke veiligheid, communicatie, gezondheid, dagelijkse activiteiten en ontspanning.

   
  ervaringenheader.png
juweeltjes100.pngleesmeerbutton70h.jpg

Juweeltjes oktober

Uitingen van diepe gedachten, emoties, herinneringen en verassende associaties door kwetsbare mensen wiens geheugen, denken en taal door dementie is aangetast. Paula Irik, Eva Smit en Irene Kruijssen van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan, laten zich er dagelijks door ontroeren en ze verzamelen ze. 'Juweeltjes' noemen zij ze. IDé publiceert elke maand een selectie.

   
  agendaheader.png

Oktober

 

7

Landelijke studiedag Geriatrische revalidatie (Ede)

10

Maak er een boek van..!? Leren van patiënten en hun verhalen (Den Haag)

10

Het Medicatiecongres 2014 (Ede)

28

Hét Verpleeghuiscongres (Ede)

28

Focus op goede voeding in de zorg (Wageningen)

 

 

November

 

11

Hét dementiecongres (Ede)

13

Landelijke studiedag Gedragsproblemen bij ouderen in intramurale setting (Amsterdam)

13

Seminar Fixatievrije Zorg (Nederweert)

13

‘Zorgverbeteraars in de langdurige zorg’ (Bilthoven) deelname gratis

20

Middagsymposium 'We doen het samen' (Gouda)

24

Landelijk Congres Moderne Dementiezorg (Lunteren)

25

Congres Depressie bij ouderen - herhaling (Utrecht)

28

Congres Krachtige zorg voor kwetsbare ouderen 2014 (Ede)

 

 

December

 

4

Landelijke Studiedag 'Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis' (Amsterdam)

 - 2015 -

Maart

10

Studiedag Gedragsproblemen bij Ouderen; in intramurale setting (Amsterdam)


Waardeert u deze nieuwsbrief?   steunidebutton.jpg 

www.innovatiekringdementie.nl

Stuur deze nieuwsbrief door
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit.