Professionele en vrijwillige ouderenadviseurs werken samen
Redactioneel - 15-10-2015
MEE en de ouderenbonden gaan hun plaatselijke afdelingen stimuleren en helpen om samen te werken in de advisering van ouderen. In sommige gemeenten betekent dit een eerste stap op weg naar samenwerking, in andere een intensivering ervan. Het doel is om kennis en goede voorbeelden te delen, elkaar aan te vullen en naar elkaar door te verwijzen. Hiertoe ondertekenden de beide organisaties op 28 september een samenwerkingsovereenkomst.
MEE-consulenten hebben professionele expertise over leven met een beperking en/of chronische ziekte. Zij hebben veel kennis over bijvoorbeeld zorg, relaties, inkomen en wonen. Samen met de cliënt onderzoeken en benutten ze telkens de mogelijkheden van diens eigen sociale netwerk.
Een belangrijke meerwaarde van vrijwillige ouderenadviseurs is dat ouderen hun belangeloze ondersteuning als laagdrempelig en vertrouwd ervaren. Ook heeft de vrijwillige ouderenadviseur doorgaans meer tijd beschikbaar dan de MEE-consulent. Net als andere cliëntondersteuners is de vrijwillige ouderenadviseur onafhankelijk en laat deze de regie bij de hulpvrager zelf.
Onafhankelijke cliëntondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) geeft burgers het recht op onafhankelijke en gratis ondersteuning ten aanzien van de vraag hoe zij ook met beperkingen kunnen participeren in de samenleving, en over de ondersteuningsmogelijkheden van zorg- en welzijnsvoorzieningen in de gemeente. Op de website Hoeverandertmijnzorg.nl kunt u daar meer over lezen.