Een pijnlijke boodschap: reële verwachtingen van de zorg
Redactioneel - 02-04-2015
De zorg voor ouderen met dementie komt regelmatig negatief in het nieuws. Verpleeghuisdirecteur Marco Wisse gaf in een interview in Brandpunt deze week een heel andere kijk op de Nederlandse ouderenzorg: die hoort tot de top drie van de wereld, zegt hij.
Kwaliteit
"Ik wil op nummer 1 staan, maar dat moet vanuit het perspectief van 'we willen het allerbeste' en niet vanuit het perspectief 'het deugt niet'", zegt hij. En we moeten reële verwachtingen hebben ten opzichte van de zorg. Dementie in de latere fasen is ontluisterend. Voor de familie is het schrikken als ze met die realiteit geconfronteerd worden en dat leidt tot klachten over verwaarlozing en gebrek aan kwaliteit.
Marco Wisse is directeur van een zorginstelling in het Gooi en heeft een moeder die met gevorderde dementie is opgenomen in een verpleeghuis. In het Brandpunt-interview vertelt hij over zijn dubbele ervaringen met haar verpleging: als zoon en als professional. Zo sprak zijn familie hem aan op de kwaliteit van de zorg voor hun moeder. "Mijn broer was nog het kwaadst toen hij ontdekte dat ze een luier om had. Hij had niet in de gaten dat ze thuis al lange tijd incontinent was. Het is geen mooi verhaal, het verloop van dementie, mensen gaan alleen maar achteruit. Wij zijn in de ouderenzorg tekort geschoten om mensen te vertellen wat ze echt staat te wachten."
Wisse is van mening dat daar de spanning in het verhaal over de ouderenzorg zit, niet in de kwaliteit van de Nederlandse zorg zelf. Hij kan zich dan ook flink opwinden als dat niet wordt onderkend.
Bekijk het interview van 31 maart 2015:
Meer lezen:
Interview met Marco Wisse in de Volkskrant van 3 januari 2015,
Waarom we te hoge verwachtingen hebben van de ouderenzorg