Intimiteit en kwaliteit van leven onlosmakelijk verbonden
Redactioneel - 02-04-2015
Intimiteit en seksualiteit blijven gedurende het hele leven basisbehoeften van mensen en vormen een onlosmakelijk onderdeel van menswaardige zorg. Omdat deze onderwerpen in de hele samenleving en dus ook in zorgorganisaties vaak omgeven zijn met een sfeer van taboe, hebben zeven partners vanuit de praktijk van ouderenzorg, het onderwijs voor zorgprofessionals, de wetenschap en Rutgers WPF een manifest ondertekend om het op de zorgkaart te krijgen. Niet alleen binnen zorgorganisaties, maar ook om het een plaats te geven in de zorgopleidingen.
Privacy in de zorg is niet altijd gewaarborgd en vormt bijvoorbeeld nog geen onderdeel van de afspraken in het zorgleefplan dat bij de intake van cliënten wordt opgesteld. Dat zou daar wel aan de orde moeten komen. Tweepersoonsbedden zijn in zorginstellingen vaak niet beschikbaar en om de bewoners niet te wekken, lopen medewerkers ’s nachts vaak onaangekondigd slaapkamers binnen. Een van de aanbevelingen uit het manifest is om een gedragscode te ontwikkelen. Hiernaast is het ook van groot belang om deze onderwerpen in de opleidingen te integreren.
Het manifest
De ondertekenaars van het Manifest intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg dat naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer over de Kwaliteitsbrief Ouderenzorg op 19 maart is opgesteld, naast ActiZ, zijn Rutgers WPF, Saxion, Unie KBO, NZCO, Viattence, Zuyd Hogeschool en Open Universiteit.
Lees ook het artikel in Trouw van 28 maart Meer aandacht voor seks en intimiteit in het verzorgingshuis
Bron: Actiz
Andere artikelen op deze site op over seks en intimiteit in een zorgomgeving: