Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Uitwisseling met fixatievrije Arubaanse verpleeghuizen

Redactioneel - 05-12-2014

Bijzonder trots zijn ze op het behalen van het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling; de mensen van de Arubaanse SABA verpleeghuizen, met 285 bewoners. Uiteindelijk lukte het hun om in een jaar fixatievrij te worden.

Bestuurder Hans Rokebrand en de twee Specialisten Ouderengeneeskunde Earl Johanns en Nienke Gonzalez ontvingen het keurmerk en de bijbehorende plaquette met een ster uit handen van IDé’s voorzitter Jenneke van Veen, tijdens hun bezoek aan Nederland.

Een jaar 

SABA zet zich al enige tijd in voor bewegingsvrijheid, en toen de keuze voor fixatievrije zorg definitief gemaakt werd, lukte het om binnen een jaar bandenvrij te zijn. Bestuurder Rokebrand: ‘Aruba loopt in veel dingen achter op Nederland, maar modernisering kan bij ons soms snel gaan door meerdere kwaliteitsverbeteringen samen te voegen. Daar komt de grote betrokkenheid en creativiteit van onze verzorgenden bij; hiermee kunnen zij soms met weinig middelen veel bereiken’.

Trekkers

Belangrijke trekkers van de bewegingsvrijheid bij SABA zijn de twee Specialisten Ouderengeneeskunde Earl Johanns en Nienke Gonzalez. In 2013 namen zij de medische zorg in SABA over van de huisartsen. Daarnaast geven zij advies over de eerstelijns zorg voor thuiswonende ouderen. In de korte tijd dat ze nu op Aruba werken, hebben zij al fors bijgedragen aan de kwaliteit van de ouderenzorg. Naast de fixatievrije zorg is het medicijngebruik onder ouderen flink afgenomen en er zijn minder ziekenhuisopnames en EHBO-bezoeken.

Uitwisseling

Het fixatievrije verpleeghuis Antonia in Terborg was gastheer voor de uitreiking. Tijdens een inspirerende rondleiding lieten teamleider Helma Koenders en SOG Cecile Hermans zien hoe Antonia zich inzet voor het behoud van autonomie en bewegingsvrijheid van haar bewoners. Sinds 10 jaar worden daar voortdurend nieuwe stappen in gezet, vanuit een steeds dieper verankerde visie. ‘Belevingsgerichte zorg’ is de kern bij Antonia en op dit moment  liggen de uitdagingen in het verder terugdringen van psychofarmaca en het bevorderen van lichamelijke  beweging. Voor de stappen die daar al voor gezet zijn, kreeg Antonia drie sterren van het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling.

De bijeenkomst met SABA droeg bij aan de kennisuitwisseling tussen fixatievrije zorginstellingen. IDé’s voorzitter Jenneke van Veen: ‘Kennisuitwisseling en intercollegiale feedback is een belangrijke meerwaarde van dit keurmerk. Wat ons betreft groeit deze ook met Aruba!’