Landelijke aanpak betere mondzorg kwetsbare ouderen
Redactioneel - 09-11-2014
De mond niet vergeten! heet het project dat binnenkort start om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen thuis te verbeteren. De verblijfstijd in een verpleeghuis is relatief kort en in de jaren daarvoor gaat er vaak al veel mis. Met dit project gaat dit veranderen met een unieke integrale, multidisciplinaire en intersectorale aanpak.
Samenwerking
De mond niet vergeten! is een initiatief van Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT), de Vrije Universiteit (VU), Innovatiekring Dementie (IDé) en de beroepsvereniging van tandartsen KNMT. Steeds meer landelijke partijen doen mee, zoals de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) en de brancheorganisaties voor de thuiszorg ActiZ en BTN.
Mondzorg schiet te kort
Kwetsbare ouderen verliezen vaak sluipenderwijs het vermogen om goed te poetsen, en mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers missen in de regel de kennis en kunde om te assisteren. Tegelijkertijd voelen zij vaak emotionele belemmeringen en handelingsverlegenheid, zeker als het poetsen helemaal moet worden overgenomen. De mondverzorging wordt hierdoor vaakovergeslagen of afgeraffeld, zonder besef van de ernstige gevolgen. Ontstekingen, pijn en kauwproblemen zijn maar een paar van de risico’s. Niet alleen als mensen nog eigen tanden hebben, maar ook bij een volledig kunstgebit.
Kwetsbare ouderen gaan vaak ook het tandartsbezoek overslaan. En als ze al bij de tandarts en mondhygiënist komen, missen deze behandelaars vaak de faciliteiten en soms ook de kunde voor het omgaan met deze patiëntengroep.
Verbeteraanpak
De mond niet vergeten! gaat aan al deze oorzaken tegelijk werken. Ouderen, mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers worden via allerlei kanalen voorgelicht, en er komen voor hen attractieve instructiefilmpjes en –kaarten die ook rekening houden met emotionele kant van hulp bij de mondverzorging. Thuiszorg gaat mondverzorging onderdeel maken van de dagelijkse goede zorg en tandartspraktijken worden ouderenproof.
De nieuwe aanpak wordt uitgetest in drie proefregio’s: Amsterdam, Rotterdam en Hardenberg. Hierna volgt de rest van het land. Binnenkort op deze website meer informatie over de aanpak.
Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Achmea Gezondheidszorg (SAG)
Meer lezen:
- IDe dossier mondzorg
- Zó doe je dat: poetsen bij iemand met gevorderde dementie