Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Meer halen uit de revalidatie; een nieuwe aanpak!

15-10-2014

Als het aan Karin Raatjes en Ria van Balen ligt, is in het revalidatiecentrum het passief afwachten tot de fysio-halfuurtjes verleden tijd. Zij ontwikkelden een methode 'Revalidatie in beweging' die revaliderende ouderen activeert en motiveert om dagelijks zoveel mogelijk te oefenen, buiten de fysio om. Het hele zorgteam is bij deze aanpak betrokken. Raatjes en van Balen wonnen er de V&VN zorgaward 2014 mee.

De V&VN zorgaward -een prijs voor het beste vernieuwende idee, bedacht en uitgevoerd door verzorgenden- werd aan het duo uitgereikt op 9 oktober in Den Haag.

Van passief naar actief

Er wordt bezuinigd de laatste jaren en dat geldt zeker ook voor de fysiotherapie. Een revalidant heeft recht op een vaste vergoeding voor fysio per week, maar dat betekent niet dat hij of zij de rest van de tijd stil moet zitten. Integendeel. Raatjes en Van Balen, verzorgenden van zorggroep Groningen, ontwikkelden een model waarin iedere betrokkene bij het revalidatieproces, en niet in de laatste plaats de cliënt zelf, toewerkt naar hetzelfde doel: binnen zes weken weer veilig functionerend naar huis.

Wat beweegt de mens?

Om te beginnen werd de vragenlijst bij binnenkomst efficiënter gemaakt. Daarna komt de dialoog met de cliënt: wat is zijn of haar doel? Wat wil hij/zij leren? Zo wordt de eigen verantwoordelijkheid en regie van de cliënt van begin af aan aangesproken en kan individueel maatwerk geleverd worden. De resultaten van het gesprek worden gepresenteerd in het multidisciplinair overleg: alle leden van het behandelteam zijn daarmee op de hoogte van de wensen van de cliënt.

Stimulans

Op de afdeling zelf werkt de fysiobehandeling zoveel mogelijk door: verzorgenden krijgen van de behandelaar adviezen over veilig oefenen met de cliënt. De rol van de  verzorging is daarmee veranderd: van bediening naar activering. Zelf je eten halen als dat kan, is daar een voorbeeld van.

Door al die activiteit op de afdeling zien cliënten dat ze er niet alleen voorstaan: ook anderen moeten doorzettingsvermogen en wilskracht aanspreken om hun doelen te bereiken. Dat werkt aanstekelijk.

Bekijk een filmpje waarin de nieuwe aanpak wordt toegelicht: